Депутати срещу ДДС-то за продажба на фирма с имот

Депутатите се обявиха против облагането с ДДС при прехвърляне на фирма, която дава право на собственост върху нов имот.

Предлагат прага за регистрация да стане 100 хил. евро

Искат по-малка такса смет при рециклиране

Бюджетната комисия прие на първо четене промените в данъчните закони

Депутати се обявиха срещу предложената от кабинета данъчна промяна , според която ще се облага с ДДС и продажбата на акции или дялове от фирми, които дават на притежателя им фактически права на собственост върху нов имот или част от него. На заседание на бюджетната комисия към парламента опасения доколко механизмът ще проработи изказаха от БСК и ПГ Воля. Председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) също заяви, че е скептична доколко промяната ще проработи. Според нея текстът трябва да отпадне или да се прецизира, тъй като и в момента има механизми, които да се използват за пресичане на този род злоупотреби като начисляване на ДДС за използване на фирмени активи за лични нужди.

Промените в данъчните закони бяха приети от депутатите от бюджетната комисия на първо четене само с четирима въздържали се.

Според депутати и представители на бизнеса от прецизиране се нуждаят и предложените текстове, според които при изчисляване на оборота за регистрация по ДДС ще се включва и оборота, направен в същия търговски обект от предишни собственици, които са “свързани лица”. Промяната цели да пресече практиката на магазини и заведения в курортите формално да сменят собственика и касовия си апарат дори на всеки четири дни, за да не достигнат оборот от 50 хил. лв. и да не плащат ДДС, обясни зам.-министърът на финансите Росица Велкова. При тази формална смяна на собственика търговският обект запазва дейността си, персоналът и доставчиците са едни и същи, стоката или менюто също не се променят.

Според представителите на "Воля" е редно прагът за задължителна регистрация по ДДС да бъде увеличен до 100 хил. евро, както в повечето европейски страни. Синдикалистите от КНСБ пък поискаха да бъде въведен необлагаем минимум за доходите на хората. Бизнесът пък предложи фирмите да плащат по-малка такса смет, ако сами рециклират боклука си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес