Депутатът Александър Мацурев: През 2020 г. ще се изгради газопровода Симитли-Разлог-Банско

През новата година ще се изгради газопровода Симитли-Разлог-Банско, в момента е на етап проектиране, това съобщи на брифинг в Благоевград депутатът от ГЕРБ Александър Мацурев.

„По този начин ние ще имаме възможност да газифицираме района – Банско, Разлог, село Баня, дано и град Добринище. И ще положим сериозни усилия в борбата със замърсяването на въздуха“, каза още Мацурев.

Той посочи, че от отговор на енергийният министър Теменужка Петкова е станало ясно, че реализирането на газопровода ще бъде започнато през 2020 година.

В края на 2018 година Висшият екологичен експертен съвет в София одобри проекта за изграждането на газопреносния тръбопровод до Разлог и Банско.

Възложителят “Булгартрансгаз” ЕАД е представил три варианта на трасето. Накрая ВЕЕС единодушно е одобрил вариант 1.

Реализирането на проекта ще доведе до намаляване на цената на доставката на газ.

Трасето ще преминава през общините Симитли и Разлог – през симитлийските села Полето, Брежани, Градево, през град Симитли. Зоната за превантивна устройствена защита на газопровода засяга още замлищата на симитлийските села Крупник и Ракитна.

В момента доставките на компресирано синьо гориво за Разлог и Банско се извършва чрез специални автомобили (трейлери), които возят в бутилки синьото гориво от газоизмервателната станция в Симитли. Ако всичко е наред, то в края на 2020 г. природният газ ще стига до Разлог и Банско по тръби, а не в бутилки, возени от камиони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони