Депутатът доц. Милен Михов се разгневи от съдържанието на учебниците

В писмо до МОН народният представител настоява за щателна проверка на учебния материал от експерти

Отворено писмо във връзка със спорни текстове, гафове и дори продуктово позициониране в българските учебници и учебни помагала е изпратил във вторник до МОН великотърновският депутат от ПГ "Обединени патриоти" и зам.-председател на Комисията по образование и наука в парламента доц. Милен Михов.

В посланието си народният избраник настоява министър Красимир Вълчев да предприеме мерки за сформиране на експертна комисия, която да направи обстойна проверка на съдържанието на всички учебници, учебни помагала и изпитни материали, по които ще учат българските ученици през новата учебна 2018 – 2019-та година. Целта е изчистване на учебното съдържание от недопустими текстове в изпълнение на чл. 5, ал.1, т.2 от Закона за предучилищното и училищно образование, а именно- съхраняване и утвърждаване на българската национална идентичност.

"В навечерието на най- българския празник – 24 май, настоявам държавата в лицето на МОН, да обърне внимание на запазване на националната идентичност и култура, на съхранението на чистотата и автентичността на българския език и запазване духа на светското образование в България. Нека отдадем почит на българските учители, на българските будители и просветители, които са били част от Възраждането в мрачните години на Османското робство и са станали двигател на национално – освободителните битки, на които дължим днешната свободна и независима България!", пише емоционално доц. Михов до просветното ведомство.

Депутатът, който е и дългогодишен преподавател по история във ВТУ, привежда и примери в подкрепа на своето искане. Като такива той посочва множество текстове. „Българите живели свободно и свободно говорели езика си и изповядвали вярата си“ (по време на турското робство); пълна подмяна на историята за Освободителното движение; разкази за светеца Хасан; задачи по математика с примери за баба Несран и внучката и Гюлтен; недопустимият пример за жители на махалата, които били изкарани на митинг, на който получили знамена и кебапчета; уроци за хамбургера, в които са изброени всички световноизвестни марки вериги за продукта; примери за майката, която пие определена марка бира или вечеря „салата с ракия“; уроци за исляма, многоженството и неравнопоставената роля на жената в обществото; пилешки език в тестове по български; песни на турски и цигански в учебници по музика или с текстове за миски и мутри и т.н.", изброява доц.Михов.

Депутатът публикува и текста на своето писмо във Фейсбук като илюстрира със снимков материал гафовете в учебниците.

Доц. Михов сподели, че очаква от МОН да реагират и действително да бъде създадена такава експертна комисия за обстоен преглед на целия учебен материал в средното образование. "Имаме много квалифицирани специалисти по методика, експерти по различните направления, както и учители по различните дисциплини, които могат да се включат в комисията", коментира народният избраник.

По думите му, не е нужно да се подменят учебници или учебни помагала, а само да се премахнат недопустими текстове и продуктово позициониране и реклама на определени фирми, и компании.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика