Депутатът от БСП Валентин Ламбев: Има сериозни опасения в Балван срещу кариерата за варовици

Сериозни притеснения имат жителите на великотърновското село Балван относно намеренията за отваряне на находище за варовици в землището на селото. Парламентарен въпрос за това и в защита на интересите на живеещите в селото внесе народният представител Валентин Ламбев. Депутатът от „БСП за България“ попита министъра на енергетиката на какъв етап и с какви параметри е процедурата по предоставяне на концесия за находище „Мингемар“, както и по какъв начин ще реагира Министерството и какво ще предприеме в отговор на основателните притеснения и нежеланието на жителите на с. Балван.

Към народния представител се обърнаха жители на с. Балван, притеснени от информацията за предстоящо разкриване на кариера и предоставяне на концесия за добив на варовици от находище „Мингемар“. Опасенията на жителите са, че находището се намира на територия – горски фонд и земеделски земи, с голямо разнообразие от растителни и животински видове, които ще трябва да бъдат унищожени. Отрицателни становища за експлоатацията на находището са дали и кметът на с. Балван и кметът на Община Велико Търново. От отговора стана ясно, че предстои да се изготвя ОВОС. На този момент гражданите ще могат да дадат своите мнения и становища, които да бъдат взети предвид от експертите.

Валентин Ламбев присъства на общоселското събрание, което се проведе през уикенда в село Балван. Жителите на селото единодушно решиха да отстояват отричателно становище срещу кариерата, когато се проведе общественото обсъждане на ОВОС. Съседните села също изразиха готовност да излязат с отрицателни мнения срещу кариерата. Жителите са готови на всякакви действия, за да защитят природата, сигурността на селото и на домовете си, потвърдиха присъстващите на събранието близо 100 души. Нито един от тях не се изказа в подкрепа на инвестиционното намерение. Следващата стъпка за местните ще бъде свикването на местен референдум, ако другите действия не помогнат.

„Ще продължа да следя развитието на темата, тъй като хората са загрижени за здравето си и искат отговори“, каза народният представител.

снимка-архив

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони