Депутатът от БСП Явор Божанков: Община Горна Оряховица е безхаберна към уличните дупки, осъдена е за над 43 000 лева

Със средствата, които Община Горна Оряховица е платила по съдебни дела заради пострадали от дупките по улиците, можеше да асфалтира част от тях. За обезщетения, от общинската хазна са похарчени над 43 000 лева за последните седем години. Това заяви народният представител от БСП Явор Божанков.

Той е поискал информация за разходите, които Общината е направила за дела от граждани пострадали от дупките по пътната мрежа. Според депутатът обичайна практика на местната власт в железничарския град е да обжалва съдебните решения. Така върху първоначалните определени имуществени вреди се натрупвали и разходи за адвокатски хонорари, разноски по делото, лихви и други.

„Безхаберието на Общината буквално застрашава живота на гражданите“, каза още народният представител. Сред най-фрапантните случаи в справката е дете на 9 години, което се спъва в дупка, пада на глава и губи съзнание като получава черепно мозъчна травма и два избити зъба. Общината е оспорвала с твърдението, че фирмите, които е наела да поддържат пътя, носят отговорност, а не местната власт. Твърдяла още, че няма доказателства, че там е имало дупка, нито че детето е паднало в резултат на спъване в дупката. В резултат е осъдена и общо разноските й по делото са 10 792 лева”, коментира още Божанков.

В друг подобен случай пострадалите са пешеходци - баба, майка и внуче. Бабата стъпва в дупка на асфалта, пада с малкото дете на ръце и, в опит да го защити, си уврежда крака. Има две счупвания на глезенната става. Претърпява операция. Общината твърди, че жената е паднала, защото е била с неудобни обувки, носела е дете и не е доказано, че дупка е имало. „Общината дори твърди, че пострадалата е трябвало да се движи повече с патерици и да не се обездвижва, за да не се изолира от социалната среда! А в делото е установено, че дупка има и тя си е там и по време на разгележдането на казуса, една година по-късно. Цялото дело коства на общината 9400 лева“, разкрива Явор Божанков.

Той допълва, че много често в подобни дела Община Горна Оряховица твърди, че шофьорът се е движил с несъобразена скорост. Така например тя губи дело и плаща 6719 лв. разходи за скъсана гума на камион. По друго дело имуществените вреди, заедно с неимуществените и с разноските по делото са на стойност 6593 лв.

„В друг случай съдът решава, че службите за пътен контрол на Общината не са взели мерки за осигуряване безопасността на движение, а пътят е публична общинска собственост. Съдът приема, че дори водачът да се е движил с несъобразена скорост, щети не биха възникнали, ако Общината беше поддържала пътната настилка. Това дело струва на данъкоплатците 1935 лв”, коментира депутатът от левицата.

Според Божанков общината при повредена шахта твърди, че не е нейна работа да оправя шахтите. Но съдът е на друго мнение и приема, че е нейна отговорност да сигнализира опасностите на пътя. Съдът приема, че дължимата грижа при управление на МПС не включва изискване за знание на наравностите по пътя или предположение за наличие на такива. Водачът не може съобрази скоростта си с това. Делото завършва с 3758 лв. разходи за местната хазна.

Депутатът е проучил, че при един от последните случаи, когато Общината е осъдена, тя плаща 4331 лв. за деформирана греда на шаси на камион, изкъртен кран за въздух, откъснати 2 задни амортисьора. В редица по-малки случаи Общината е осъдена между 300 и 800 лв. Във всички тях Общината твърди, че е обозначила и обезопасила съответните дупки и твърди, че водачът е карал с несъобразена скорост.

„Свидетели сме на един модел на поведение, при което Общината се е самозабравила. Не изпълнява своите отговорности към пътната мрежа, не осъзнава дълга си към гражданите и ги обвинява за страданието, което са понесли. Това не е почтеният начин една Община да се отнася към своите граждани, които я издържат от данъците си. Неизвестен е броят на пострадалите, които не са водили дела. Със средствата, които са платени за лихви, разноски и адвокатски хонорари можеше да се направи повече за пътната инфраструктура. Да не говорим за здравето и безопасността на гражданите, за това нямам думи“, категоричен е Божанков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България