Депутатът от БСП Явор Божанков: Управляващите поправят грешка с Избирателния кодекс с още по-голяма грешка

Управляващите поправят грешка с още по-голяма грешка, защото внесоха за гласуване текстове, които променят неприет закон. Това е абсолютен скандал и ще се помни дълго време като ще има трайни последици за правото в България. Това коментира в понеделник във Велико Търново народният представител от „БСП за България“ Явор Божанков по повод готвените поредни промени на Изборния кодекс.

Той и колегите му Весела Лечева и Валентин Ламбев разясниха на нарочна пресконференция мотивите си за напускане на Народното събрание. По думите им с промените в Изборния кодекс са отнети права на българските граждани.

„Ние ясно показахме, че се отказваме от нашите възнаграждения, за да разберат българските граждани, че няма да бъдем участници и съучастници в Народно събрание, което вече вреди на България“, коментира заместник-председателят на парламентарната група Весела Лечева.

По думите и депутатите от опозицията няма да се върнат в пленарната зала, докато исканията на левицата не бъдат изцяло изпълнени.

„Всичко, което Цветан Цветанов не харесва го оправдава с фалшиви новини. Аз искам да попитам фалшиви новини ли са, че две трети от българите живеят на ръба на бедността, това че Народното събрание приема само калпави закони, че се разходва и разпилява обществен ресурс, че имаме калпаво строителство. Фалшива новина ли са влошените демографски показатели, включително в община Велико Търново“, обърна се към управляващите Весела Лечева.

А Явор Божанков припомни и ситуацията с приемането на промените в Изборния кодекс на 13-ти и 14-ти февруари.

„До 12.30 часа през нощта заседава правната комисия. И с 5-6 души, полузаспали, отмени правата на българските граждани. Тогава от БСП сигнализирахме българското общество. На другия ден, в четвъртък, в 9 часа сутринта, народните представители нямаха доклад. В 9.30 часа пристигна доклада, пълен с грешки. Тоест, няма да преувелича, ако кажа, че 99 % от народните представители нямаха представа какво гласуват. Това беше тежък удар върху демокрацията. Не само заради правата, които бяха отнети, но и заради начина, който е безпрецедентен за българския правов ред. Твърдя, че това ще се изучава в юридическите факултети поколения след нас“, изтъкна Явор Божанков.

Тъй като решението на президента Румен Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс дойде по време на пресконференцията, народните представители споделиха, че ще могат да коментират темата едва след като парламентарната група обсъди официалната си позиция.

Относно предстоящите избори за Европейски парламент Весела Лечева заяви, че към момента се провеждат заседания на основните партийни организации, където се правят номинации. Водачът на листата ще бъде определен на заседание на Националния съвет на БСП в средата на март. Червените депутати уточниха още, че към момента е рано да се посочат имена от квотата на БСП за членове на ЦИК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика