Депутатът от ВМРО Александър Сиди пред "Труд" за освобождаването на Полфрийман: Такова решение е стимул обществото да не вярва на съдебната система

Решения като това са стимул към обществото да не вярва на съдебната система, коментира пред „Труд“ депутатът от ВМРО Александър Сиди съдебното решение за предсрочното освобождаване на австралийския убиец Джок Полфрийман . Апелативният съд реши осъденият на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов в центъра на София през 2007 година да излезе на свобода 6 години по-рано, като мотивите на решението още не са ясни.

„Разбира се едно решение на български съд няма как да бъде коментирано – решенията на българския съд се изпълняват. Аз мога да коментирам единствено публичните изявления по темата: Не разбирам това решение. Според мен то е неправилно. Според мен е необосновано. Нека да видим какви са мотивите, на съда“, каза още Сиди.

„Това, което ме притеснява в това освобождаване е големият шум, който вдигнаха анти-Българския хелзинкски комитет преди години по отношение на този доказан и осъден в български съд убиец. Публичните изяви на председателя на съдебния състав, които категорично защитават определени политически либерални възгледи в сериозните говорители по либералните теми в българското общество – нещо, което не би трябвало според мен да е допустимо, но в крайна сметка разбира се съвестта и моралът са лично негови и неговите допирни точки с правозащитни организации като Хелзинкскя комитет, които доказано работят против интереса на България и българските граждани“, каза той.

„Това ме притеснява в този случай, защото след освобождаването на доказан убиец 6 и половина години по-рано в българското общество липсва усещането за справедливост и решения като това от вчера са допълнителен стимул към обществото да не вярва на своята съдебна система, която би трябвало да бъде гарант за демократичността в страната. Вероятно буквата на закона е спазена, въпреки, че отново по медийни публикации мога да съдя, че администрацията на затвора не е дала положително становище, а положителното становище от администрацията на затвора е едно от основанията за предсрочно освобождаване. Доколкото разбирам от медийни публикации няма такова положително становище - становището е било отрицателно. Това е спорното в решението на съда“, каза още депутатът но допълни, че трябва да се изчакат мотивите на съда. Според него решението е законово добре аргументирано и е спазена буквата. „За съжаление, обаче за пореден път показваме като държава, че не може само да се спази тази конкретна буква на закона, без да се съобразим с мнението отношението на обществото. Защото обществото търси справедкивост и когато Джок Полфрийман години наред обяснява за корумпирана и неработеща добре съдебна система, решение като това за съжаление са аргументи в полза на това, че същият този доказан убиец е бил прав“, каза още Сиди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право