Депутатът от ВМРО Деан Станчев: НС да приеме спешно, предложените от нас промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

"Настоявам, в качеството си на народен представител от ВМРО, избран от шуменския регион, Народното събрание да приеме в спешен порядък на второ четене, предложените от нас промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, касаещи върнатите при реституцията на училищата терени", призова депутатът от ВМРО Деан Станчев във фейсбук.

"Категорично съм против опитите на общините и на училищните настоятелства да се разпореждат със земеделските земи, които принадлежат към общинските училища и отговорно заявявам, че няма да допусна подобни нередности да се случват, докато съм част от 44-то НС. Преди време бях сезиран от ръководството на училището, за подобни опити от страна на училищното настоятелство на ОУ „Свети Паисий Хилендарски“, гр. Плиска. Въпросното е регистрирано като частноправен субект и започна процедура по присвояване на земеделските земи, които са възстановени на училището през 90-те години", обяснява Станчев.

"Този казус ни даде повод, и ние от ВМРО, направихме предложение за промени в ЗСПЗЗ, с които да наложи мораториум на сделките и статутът на училищните земи да се приравни с този на държавните и общинските – т.е. да не могат да бъдат придобивани по давност. Справката, която направихме показва, че казусът с гр. Плиска не е единичен. Пред подобни проблеми са изправени десетки хиляди декари земи, които принадлежат на училищата. Законодателните промени са внесени в НС и преди дни минаха на второ четене в правната комисия. Надявам се съвсем скоро, без излишно забавяне, да бъдат гласувани и в пленарната зала, в името на справедливостта", призовава депутатът от ВМРО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България