Депутат напира за поста на Меркел

Кандидатурата на Норберт Рьотген допълнително усложнява предаването на властта в ХДС, твърдят анализатори.

Норберт Рьотген влиза в битката за лидер на ХДС

Само Лашет би продължил линията на канцлерката

Кандидатите да оглавят консервативната партия станаха четирима

Германският депутат консерватор Норберт Рьотген издигна днес изненадващо кандидатурата си за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Битката за партийния пост, победителят в която най-вероятно ще е кандидатът на консерваторите за канцлер на Германия на парламентарните избори догодина, започна след като настоящата лидерка на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер хвърли партията в смут миналата седмица. Тогава тя неочаквано обяви, че няма да се кандидатира за канцлер на вота на 21 октомври 2021 г. и ще се оттегли от председателския пост в ХДС през лятото, когато ще се състои избор на неин наследник.

Решението на Рьотген го превръща в четвъртия претендент да оглави ХДС. Досега заявка за позицията направиха Фридрих Мерц - противник на Меркел, който бе надвит от протежето й Крамп-Каренбауер на партийния вот през 2018 г., здравният министър Йенс Шпан и Армин Лашет - премиер на федерална провинция Северен Рейн- Вестфалия. Лашет е единственият кандидат, за когото се очаква да продължи линията на Меркел в партията.

Рьотген е председател на парламентарната комисия по външни работи, но не е смятан за един от най-влиятелните членове на ХДС. Той бе министър на околната среда в правителството на Меркел от 2009 до 2012 година. Смятан е за политик, който би могъл да работи добре със Зелените, които в момента са втори по популярност в социологическите проучвания след консервативния блок ХДС/ХСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа