Депутат от БСП-Пловдив област: Розата и розовото масло са емблема за Карлово и България

Депутатите от коалиция "БСП за България" Георги Търновалийски, Теодора Халачева и Веска Ненчева бяха сред стотиците гости от страната и чужбина, които събра днес в Карлово празникът на розата. "Розата и розовото масло са емблема за Карлово и България.

Българското розово масло е световен стандарт за качество. То е един уникален продукт, с който България трябва да се гордее и който трябва да защитава", заяви Георги Търновалийски. Той участва в разговор по проблемите в отрасъла, специфичен за Розовата долина, в който се очертаха няколко проблема.

Основните сред тях са увеличаващата се липса на работна ръка и ниската субсидираност на производството на розов цвят.

"Над 15 000 декара маслодайна роза се отглежда в района на Карлово и Сопот. Историческите факти говорят, че над 300 години жителите в района развиват отглеждането на розовите насаждения и преработката им в различни продукти. Това е и една от причините "Българското розово масло" от региона да е защитена марка за ЕС. Това, което е необходимо да се направи, е да бъде защитено производството, да се подпомагат земеделските стопани със субсидии за количество произведен розов цвят или пък за произведено качествено розово масло", допълни бившият зам.-министър на финансите.

Търновалийски припомни, че преди дни от Съюза на производителите на етерично маслени култури поискаха преференциални плащания под формата на субсидии в рамките на 100 лева на декар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България