Депутат от БСП-Пловдив: Платихме един дълг с парите от друг, но и с 80 милиона лихви

„Няма нищо чрезвичайно или ново в България, което да се е случило по отношение на финансите на държавата“ , така пловдивският депутат от коалиция „БСП за България” и бивш заместник министър на финансите Георги Търновалийски коментира изплатената от правителството главница по еврооблигациите в размер на 950 млн. евро.

„Трябва да сме наясно, че Министерство на финансите погаси поет преди 5 години дълг с ясна дата на падеж - 9 юли 2017 г., разписани в стратегията за управление на дълга. С това плащане изпълняваме изискването на закона за държавния бюджет за максималния размер на дълга. Тези 950 милиона евро са платени от друг дълг, който бе поет в началото на 2016 г. и тези близо 2 милиарда евро година и половина стоят във фискалния резерв. Но платихме и 80 млн. лв. лихви и това е цената на тази стабилност и предвидимост, с която правителството се хвали днес“, категоричен е експертът по финанси.

Георги Търновалийски е на мнение, че за финансовата стабилност не трябва да се съди само по размера на дълга или само по размера на вътрешния брутен продукт. „Трябва да гледаме нетния размер на дълга, върху който играят и други фактори, и тук е още много рано да обясняваме колко сме фискално стабилни, защото данните за шестмесечието са оперативни, не са ясни за изпълнението на бюджета и не е ясно дали в края на годината заложеният дефицит ще бъде в този размер, дали ще бъде по-голям, дали ще бъде по-малък“, коментира финансистът.

Според него висок размер на дълга могат да си позволят големите и развити икономики, които имат висок брутен вътрешен продукт и нетният размер на дълга е значително по-малък. "Нетният размер на дълга е значително по-малък, защото имат и по-големи резерви, и икономика, която може да покрива плащанията по поеманите дългове - както вътрешни, така и външни. Там наистина има сигурност, стабилност и предвидимост", допълни Търновалийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика