Депутат от ГЕРБ внесе закон за чистотата на българския език с куп груби правописни грешки

Проект на нов "Закон за съхранение, чистотата при употреба и развитие на българския език" е внесъл вчера депутатът от ГЕРБ Кирил Добрев Добрев. Запетаята в заглавието може и да е техническа грешка. Но най-вероятно не е.

Защото още в чл. 1 пише за "българския език като официален на територията на република България" - думата "република" е с малка буква, като същата грешка се повтаря навсякъде по-нататък в законопроекта.

Член трети е записан като "Чл3".

В член четвърти насред текста фигурира квадратче.

Член пети гласи следното: "Изучаването на български език, обемът и съдържанието на учебните програми се регламентира от Законът за предучилищното и училищното образование, и Законът за висшето образование, включително чрез разпоредби и подзаконови нормативни актове на МОН". Оставяме на грамотните колеги на Добрев в ПГ на ГЕРБ да преброят колко грешки е допуснал в рамките на едно изречение.

"Закона описва структурата и дейността на регулаторния езиков орган - съвет за български език...", продължава в същия дух и правопис Кирил Добрев в мотивите си.

Той обяснява, че творението му е обобщение на проектите, внесени в НС от Гинчо Павлов - 1994 г. и 1995 г., Александър Пиндиков - 1998 г., Драгомир Шопов - 1998 г., Любен Корнезов - 1999 г. и 2011 г., Станчо Тодоров - 2005 г., Огнян Стоичков и проф. Станислав Станилов - 2011 г.

"Сегашният му вариант е работа на работа на Съюза на българските писатели - 1913, редактиран от проф. Банко Банков и с мое участие", обяснява още Добрев. Видно е, че негово участие е значително... "Закона е заимствал...", продължава депутатът от ГЕРБ, доказвайки по своеобразен начин нуждата от подобен закон...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика