Дербито, което никога не свършва

Real Madrid's Croatian midfielder Luka Modric (C) lifts the trophy after Real Madrid won the UEFA Champions League final football match between Real Madrid and Atletico Madrid at San Siro Stadium in Milan, on May 28, 2016. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

„Дербито, което никога не свършва“. Това написа испанският вестник „Ел Мундо Депортиво“ по повод поредния мадридски сблъсък в Шампионската лига между „Реал“ и „Атлетико“. Той ще бъде четвъртият за последните 4 сезона в надпреварата.

Интересното е, че „Атлетико“ винаги се оказваше губещ, когато се изправи срещу „Реал“ в турнира на богатите. Но съдбата явно е упорита и поднася на „дюшекчиите“... четвърти шанс.

През 2014 и 2016 г. „Кралския клуб“ победи градския си съперник на финалите в турнира - с 4:1 след продължения и с 5:3 след дузпи. В третият случай двата тима се срещнаха на четвъртфинал - през сезон 2014/2015. Тогава „Реал“ отстрани „дюшекчиите“ след 1:0 и 0:0.

„До този етап стигнаха страхотни отбори, но ние искаме да пренапишем историята и да спечелим турнира за втора поредна година“, заяви славният ястреб Емилио Бутрагеньо, сега директор в „Реал“.

Мадридчани са рекордьори с 11 титли от Шампионската лига и мечтата им да станат първият тим, печелил трофея в две поредни години, все още е жива. От всички полуфиналисти само „Реал“ и „Ювентус“ са ликували в най-престижната клубна надпревара.

Шампионът на Италия ще трябва да отстрани „Монако“, ако иска да стигне до финалния сблъсък в Кардиф. Французите са домакини в първата среща.

„Това е най-силният клубен турнир в целия свят и именно затова е голяма чест да сме сред такива големи отбори - каза Павел Недвед, спортен директор на „Ювентус“. - Ще се опитаме с нашата игра да радваме феновете и да стигнем до мача за трофея в Кардиф.“

А за „Ювентус“ и „Монако“ това е общо третият път, когато излизат един срещу друг и втората им среща в полуфинал на турнира. Във всеки от тези дуели победител излиза съставът на „бианконерите“. През сезон 1997/1998 „Юве“ отстрани „Монако“ след победа с 4:1 у дома и загуба с 2:3 в реванша. Преди два сезона „монегаските“ отново застанаха на пътя на „Старата госпожа“. Тогава Артуро Видал, настоящ играч на „Байерн“, беше точен от дузпа за 1:0 в първата среща, а дори Димитър Бербатов не помогна на „Монако“ и нулевото реми в ответния двубой подпечата отпадането.

„Младостта и опитът са съчетани в едно при нас - каза Людовик Жули, шеф в „Монако“. - Пример за това са Килиан Мбапе и Радамел Фалкао. Трябва да бъдем внимателно, защото тактически „Ювентус“ е на изключително ниво. Освен това те разполагат с големи играчи. Честен съм и ще ви кажа, че съм щастлив от жребия, защото „Юве“ ще ни даде сила да покажем какво можем. Разполагаме с талантливи играчи, които ще изиграят предстоящите два сблъсъка на върха на възможностите си. Вече доказахме, че сме готови да пишем история.“

„Ювентус“ от своя страна два пъти е стъпвал на върха в Европа, но никога през ХХI век. За последно „бианконерите“ грабнаха трофея през 1996 г., когато след 1:1 в редовното време победиха „Аякс“ след дузпи във финала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят