Дерби с разменени роли

Мач с мач не си прилича. Това до болка познато клише се забива всеки уикенд като пирон в мозъка на зрителите и радиослушателите на родната Първа лига. Не минава и кръг без треньор, играч или ръководител да не прибегне да този банален израз. За последно у нас го използва Георги Дерменджиев, наставникът на „Левски“. И сега, броени дни след успеха над „Черно море“ с 1:0, опитният специалист не сгреши като отново изрече въпросната фраза, визирайки разликата между двете срещи с „Лудогорец“ - тази от редовния сезон, и предстоящата от плейофната фаза. Сблъсъкът с „орлите“ в неделя няма да има нищо общо със загубата с 0:2 от март. Напротив, първият и третият във временното класиране дори са с разменени роли. Точно един месец по-късно няма и помен от еуфорията на „Герена“.

В средата на март „зелените“ гостуваха на столичния гранд пред пълни трибуни на стадион „Георги Аспарухов“, а феновете на „сините“ бяха затаили дъх в очакване на успех и солидно стопяване на преднината на лидера. Прокрадна се дори идеята, че още сега отборът може да стане шампион. За настаналата ситуация спомогна смяната на клубното ръководство, а също и успехът над ЦСКА (1:0). За дербито с „Лудогорец“ имаше дори бум на интерес към билетите, а медиите се надпреварваха да съобщават точния брой останали пропуски на касите. Крайно необичайно явление за родния футбол. Но след точно 45 минути игра нямаше и помен от въпросната еуфория. Гостите, водени от току-що завърналия се треньор Стойчо Стоев, направо пометоха „Левски“, надделявайки по всички показатели. А последвалият успех за лидера с 2:0 бе най-малкото, с което се размина столичният тим. После дойде суровата действителност, а играта на „сините“ постепенно доубеди всички, свързани с клуба, че титлата е далеч.

Сега, в навечерието на новата среща между двата отбора, „Левски“ има далеч по-различни тревоги. Дерменджиев трябва да прави чудеса, за да сглоби прилична отбрана. Причината е отсъствието на наказаните Нуно Рейш, Живко Миланов и Луи Нганиони, изгонените Давид Яблонски и Милош Цветкович, а Седрик Утонджи виси заради травма в рамото. Освен това играта на отбора меко казано не впечатлява, а на „Тича“ гостите измъкнаха успеха с единствения си точен изстрел за 90 минути. Феновете също осъзнаха заблудата си, че този „Левски“ е близо до титлата и напълно логично за родната действителност подкрепата в неделя ще бъде далеч по-вяла в сравнение с предходния мач. Дори стадионът в края на уикенда ще бъде различен. Заради проблеми с тревното покритие, на „Герена“ взеха решение да преместят дербито на националния стадион „Васил Левски“. Пореден контраст между мач №1 и мач №2. Пълен рестарт на двубоя, но може би новите роли отговарят по-точно на моментните състояния на „сини“ и „зелени“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ