Десетачка за народен обяд на плажа

Летовници и жители на курортните ни селища препълват крайбрежните капанчета

Десетачка излиза най-непретенциозният обяд по плажните кръчми на родното Черноморие. За тези пари почиващите без „ол инклузив“ могат да похапнат порция цаца с пържени картофи и халба студена наливна бира. Любимата риба на народа - трицоната, струва по варненските капанчета от 3,20 до 3,50 лв., колкото са и картофките.

02-02-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0

Прясната рибена чорба е малко по-скъпа - от 3,50 до 4,50 лв., а пивото върви по 2,50-2,80 лв. Чашата кафе в заведение е средно 1,50 лв., но от автомат е тройно по-евтина. Солидна е и разликата в цената на минералната вода в магазините и заведенията по курортите ни. Бутилка от 1,5 л на място опразва джоба с 2,40 до 3 лв. Най-евтин е обядът в близките до плажа закусвални край варненската жп гара и в центъра - 6-8 лв. на човек. Изгодно туристите могат да похапнат и на Кабакум, близо до Златни пясъци, където шопската салата е 3,70 лв. при 4-5 лв. в града, цацата - 3,20 лв., каята - 6 лв., а вуксният чернокоп - 8,50 лв. Сафридът, който на рибната борса във Варна скочи до 14 лв. килото, в кръчмите на Кабакум струва 7,80 лв., а в града държи лев по-висока цена.

Рекордьори по скъпотия и това лято са заведенията на Златни пясъци. Там от години цаца изобщо не се сервира, а сафридът върви от 10 до 16 лв. за порция. Кафе под 2 лв. няма, а в елитните хотели стига и 6 лв. Бутилка вино по Северното Черноморие тръгва от 19-20 лв.

На Златните най-евтини са те на сергиите по алеите - 4 лв. Любители на мръвката могат да намерят на капанчета край плажа кюфтета и кебапчета по 2 лв. Хит на сезона е ретро скарата в една от плажните кръчми в реставрираните морски бани. Забележителното в интериора й е войнишка печка, скъп спомен на собствениците от аскерските им години. Там се предлагат тройка кебапчета или кюфтета с гарнитура от боб, зеле и лютеница за 10 лв. А вкусна рибена чорба по рецепта от Шабленската резиденция има в първото заведение на буните. Супата се сервира със саламурика и препечени филийки, а цената й от 3,50 лв. пълни кръчмата до късна доба.

Заради по-високите температури вместо да се пържат на плажа, летовниците и жителите на Бургас засядат в капанчетата на брега с порция цаца и ледена бира.  Това важи особено в часовете от 13 до 17, когато ивицата буквално се изпразва.

2. 50 лв. е порцията цаца, 2. 50 лв. е бирата – "Бургаско", "Астиката" - 3 лв. За любителите на калмари, порцията е между 8 и 10 лева.  1. 80 лв. до 2. 30 лв. е безалкохолното. Малката минерална вода се харчи по левче, с 50 стотинки по- скъпа е бутилката от литър и половина.

За любителите на твърдия алкохол малка ракия "Бургас 63" е 1.50 лв. С 40 стотинки по- скъпа е малката водка. Уискито е съответно 2 и 4 лева, в зависимост от това дали е българско или внос. 2 лева е джинът, а мастиката - 1.80 лв.

В часовете от 16 до 19 морските кръчми на плажа обявяват промоции. Тогава 500 грама цаца, което е голяма порция, може да се купи за 5. 99 лева. 800 грама попчета пък могат да се поръчат за 9.99 лева.

В заведението на Морска гара, което е най-предпочитано в момента от бургазлии, цацата е 2. 80 лв. 8 лева е порция сафрид, а багети с порция хайвер са 7 лева.

02-01-1

 

Рибената чорба е 2.80 лева

Шкембето топли сърцето, но е в забвение заради жегата

02-1-1

За бургазлиите и гостите на града гледката към морската шир е желателно, но не задължително допълнение към цацата и бирата. Дребната риба и останалите морски вкусотии, които са хит на сезона, пращат в лятно забвение шкембе чорбата. Тя обаче не се дава и държи цена. 2.80 лева струва свинската, а три лева е телешката супа. Рибената чорба е 2.80 лева.

В даляните посетителите също са като на манифестация. Новопристигналите търпеливо и дълго чакат прави за маси. Поръчват всякакви видове миди, риба, бяло вино.

Там, на даляна, магията е, че в далечината съзират рибарските мрежи и морските дарове са току-що извадени от морето.

На един от предпочитаните- далян "Чайка", предлагат основно сафрид- рибата, която се лови в момента. Пържен той струва 10. 90 лева.

Най- скъп е пърженият калкан- 36 лева. Пърженият меджид върви 9. 90 лева, а между 18- 20 лева е печеният лефер.

На "Чайка", но в по-хладно време, предлагат и специална далянджийска супа.

Тя се приготвя от цаца и хамсия - с цели рибки, издават от кухнята. Освен това всеизвестно е, че на даляните, бялото вино донякъде измества бирата. Но пък там и цацата не е царица.

 

Собствениците на скъпи яхти предпочитат лукса

02-3

Собствениците на скъпи яхти, които акостират на Морска гара във Варна предпочитат лукса и глезотиите на рибните ресторанти. Майсторите приготвят гъби с октопод и калмари с японски дресинг за 17 лв. или див лаврак филе в капитанска марината за 30 лв. Има и засукани манджи като крак от червен кралски рак на пара за 24 лв., но "рибата избиват" стековете и медальоните от млечни теленца, които стигат до 80 лв. за 500 грама порция.

Многото руснаци, които населиха Варна и северните вилни зони и цяло лято приемат сънародници на гости, включиха в менютата на курортните кръчми и любимите гозби на братушките. Сибирски пелмени с масло, сельодка под шуба, чебуреки се харчат за 8,20-9 лв., приготвя се и Бьоф Строганов за 28 лв. Цената му е колкото порция калкан в по-скромните кръчми, докато в скъпите царицата на рибите излиза 40 лв.

Черупчести лакомства

Мидите лекуват любовна мъка

Ценителите на морски дарове залагат особено много на черупчести лакомства като мидите, тъй като са богати на витамин С, цинк, желязо и протеини. Освен това са полезни при сърдечни болести, висок холестерол, гонят депресии и любовна мъка.

Морската храна (миди, калмари, раци, скариди, омари, октопод и др.) съдържа силни антиоксиданти, като и много ценни аминокиселини, които се усвояват бързо от организма.

Всички морски дарове са богати калций и йод, а йодът помага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза.  Мидите  са и източник на фосфор, който регулира  енергийния метаболизъм  на клетките и е полезен за целия физиологичен процес. Цинкът помага на кожата да не се дехидратира в летните горещини.

 

Предлагат десерти от морски дарове

8,50 лв. за салата „Романтична нощ“

02-11

Прясна риба, приготвена във всякакви вариации, има в кръчмите по обновената дамба в Балчик, които през почивните дни са пълни с румънци и варненци. Цените са сходни, а някъде и по-ниски от тези край брега във Варна.

Калкан се намира за 22 лв., сафридът е 8,50 лв., зарганът и чернокопът струват 11 лв., а каята и карагьозът - по 7-8 лв. Северните съседи харесват Белия град и заради двореца на бившата си кралица Мария, а попътно не пропускат да хапнат пресни миди в местността "Дълбока" край с. Българево. Без резервации през уикендите там трудно се намира място, тъй като кухнята е уникална, а мястото - романтично. Салатите "Моряшка" и "Романтична нощ" са по 8-8,50 лв., чорбата "Рибен абордаж" е 5 лв., има и десерти с миди.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България