Десетима от задържаните служители на ДАИ-Благоевград обвинени за участие в престъпна група

Архив
Главният прокурор Иван Гешев

Десет инспектори от ДАИ - Благоевград са обвинени за участие в организирана престъпна група, която е вземала подкупи от транспортни фирми, за да не ги глобява. Това обявиха на пресконференция спецпрокурор №1 Иван Гешев, заместничката му и говорителка на спецпрокуратурата Даниела Начева и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Инспекторите са работели в екипи по двама за срок от 1 месец, след което се прегрупирали. Те изпращали известия на транспортните фирми за предстоящи проверки и изисквали документи. Много често обаче при проверките констатирали нарушения, за които трябвало да наложат глоби в размер на 3 до 5 хиляди за всяко. Вместо това те санкционирали възможно най-леките нарушения, като например изтекли срокове на годишен технически преглед. Налагали съответно минимална санкция от 200 лева. Така фирмите били принудени и притискани заедно с документите за проверката да носят и плик с пари, като всяка е давала по около 300 евро.

Имало случаи, в които самите инспектори са преправяли документи от товарителница например, така че фирмата да може да бъде глобена.

Сумите били разпределяни между инспекторите. Повечето от фирмите били с управители чужденци Много често те упълномощавали счетоводители, които плащали подкупите. Средно на ден инспекторите прибирали по 1200 евро общо.

Над 100 служители от МВР са участвали вчера в акцията по задържането на инспекторите, обяви Ивайло Спиридонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право