Десетки на крака за хор „Елица“

Певиците просълзиха публиката си с народни песни, изпълнени акапелно на няколко гласа

Главният диригент на операта в Истанбул пристигна специално за събитието

Сълзи от вълнение в очите на публиката. Толкова силно въздейства народната музика, която фолклорен хор “Елица” изпълнява. В малката зала на Музикалното училище “Любомир Пипков” в София, в събота преди обед, всеки момент ще прозвучи следващото акапелно изпълнение на няколко гласа, а хората са затаили дъх в очакване.

Тук са за юбилейния концерт на формацията от любители певци, основана преди 30 години.

На сцената са 18 жени в пъстри носии. Гласове им пренасят в друг свят, който само народната песен може да предаде. Мяркат се няколко празни места измежду редовете, но не се чува звънене на мобилни телефони, няма приказки, няма излишен шум. Хората се вперили поглед и жадно поглъщат всяка строфа, под диригентството на Димитър Стоянов. Специално подбрани за концерта са общо 14 песни, с които формацията печели редица награди у нас и в чужбина през годините. Сред тях са “Полегнала е Тодора”, обработка Филип Кутев, “Префръкна птичка”, обработка Филип Кутев и Мария Кутева, “Ерген дена”, обработка Петър Льондев и, разбира се, “Не бързай, слънчо”, обработка Стефан Кънев.

Изминали са едва 45 минути, а публиката е на крака. Някои от присъстващите за пръв път чуват “Елица”, но са сред най-бурно аплодиращите певиците.

За финал на сцената при тях се качват трима от диригентите, водили ги през годините, за да им благодарят за преживяването. Това са Мария Йовчева, Галя Пекова и Здравко Лазаров, главен диригент на операта в Истанбул, който се завърна специално от Турция за годишнината (виж карето).

Те са сред хората, на които хорът дължи богатия си репертоар, натрупан от 1988 г. досега. Той включва автентичен фолклор от различни области, старобългарски песнопения и авторски обработки от изтъкнати български композитори. Главната цел, която гласовитите дами поставят пред формацията, е българската народна музика да се издирва, изпълнява и предава на поколенията.

“Определено успяват да я постигнат, особено ако си имал щастието да ги слушаш на живо”, единодушни са хората, дошли на концерта. Повече от тях не скриха, че емоцията ги е владяла през цялото време, което те са изразили чрез сълзите си. “Сълзите на слушателите ни, те са от вълнение - комбинация от духа на българщината, който предаваме, и от емоционалния начин, по който пеем, и бавни, и бързи песни”, посочи пред “Труд” председателят на сдружение “Елица” Дочка Димитрова след концерта. За нея хорът е кауза, на която е посветила толкова много години още от самото му създаване, та досега, когато продължава да пее в него.

“Хор “Елица” са силни, уникални жени. Специфичното за тях е, че нямат музикално образование. При тях всичко е свързано със “слухарството” - всичко се запаметява и се повтаря единствено и само по слух, което е трудно”, разказва настоящият диригент на състава Димитър Стоянов и допълва: “Горд съм, че можем да покажем любовта към фолклора, да покажем на хората, че дори в днешното трудно време за народната музика ние можем да си позволим лукса да я изпълняваме, да я обичаме и да продължаваме все така занапред”.

Всъщност певиците от “Елица” нямат нужда от ноти. За 30 години фолклорът е станал повече от тяхна любов - да го изпълняват е тяхно призвание, единодушни са ръководителите им през годините.

 

За тях

Да си се докоснал до „Елица“, се помни завинаги

51-10“Хор “Елица”, който водех преди време (б.а. 2005-2009 г.), е съвсем различно усещане и удоволствие от правенето на музика. Тяхната музика е друга от тази, с която се занимавам професионално в момента”, сподели емоцията си от концерта Здраво Лазаров, музикален директор и главен диригент на операта в Истанбул.

“Но това, че съм бил част от тях, се помни цял живот – колкото и малко да си се докоснал до “Елица”, преживяването остава завинаги”, категоричен е Лазаров, който специално се завърна от Турция, за да може да чуе изпълненията на хора на живо.

Здравко Лазаров, музикален директор и главен диригент на операта в Истанбул

 

Те са храм на музиката

admin-ajaxХор “Елица” не е просто хор, а храм, който напускаш с преизпълнено с любов към музиката и живота сърце. След 7-годишна съвместна работа с тях научих, че зa да си творец, не е задължително да си професионалист”, разказва Галя Петкова, която е водила “Елица” от 2009 до 2016 г., и допълва - “достатъчни са труд, постоянство и много любов към българската народна песен. А със своята индивидуалност всяка една от тях допринася за пъстротата на този очарователен женски състав. Вярвам в хор “Елица” и им пожелавам здраве и дълголетие. Останалото просто го могат”.

Галя Петкова, дипломиран диригент в НМА “Проф. Панчо Владигеров”

 

За три десетилетия

Повече от 60 участия и награди

51-1-1За 30 години хор “Елица” има над 60 участия и награди в конкурси, фестивали и празници на музиката в България, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Холандия. Сред най-ценните отличия за формацията са два сребърни и един бронзов сертификат от Международния хоров фестивал “Хармони”, в Лимбург, Германия през 2005 и 2017 г.

През 2014 г. певиците печелят I място от Международния хоров конкурс “Музиката и морето” в Паралия Катерини, Гърция. Две години по-рано също извоюват І място и титлата The Best Choir от Х международен фолклорен танцов и музикален фестивал “Неос Мармарас Къп 2012” в южната ни съседка. През 2014 г. на ІV Международен хоров конкурс Tonen2000 в Холандия хорът получава сребърен сертификат в категория “фолклор – женски камерни хорове”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура