Десетки търновци пожелаха да дарят кръв за ранените от Хитрино

търновци даряват кръв за Хитрино

Десетки търновци се включиха в кръводарителската акция в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в старата столица, която започна от понеделник и ще продължи до 19 декември. По обяд в Отделението по трансфузионна хематология на стационара,  чакащите бяха повече от 20 човека от цялата Великотърновска област.

Преобладаващо кръводарителите са мъже в активна възраст. От тях четирима вече бяха дарили кръв за ранените след адския взрив в Хитрино, но пред лекарския кабинет се извиваше дълга опашка.Сред  донорите на кръв има и такива, които дават по спешност от ценната течност за свои близки.

„Бих дарил кръв за пострадалите в Хитрино, но снахата се нуждае от кръвопреливане, обясни мъж от Стражишко. Еленчанка също става кръводарител заради роднина, както и близък мъж на родилка.

40-годишният великотърновец Пламен Николов пък сподели, че ще даде кръв за ранените от Хитрино.

„За четвърти път ще ставам кръводарител , разказа той докато попълваше анкетната си карта. „Бях решил тази година отново да дам кръв и сега се включвам в тази акция, за да помогна конкретно на пострадалите.“

Само един екип, ръководен от  началника на отделението д-р Мариана Витанова взема кръв от доброволните дарители.

Донорите получават по един пакет на стойност 8 лева, който съдържа голям шоколад, вафли, минерална вода, натурален сок и пакет кафе. Според Кодекса на труда, доброволците получават и два дни платен отпуск. От лекции и учебни занятия се освобождават за два дни също и студентите, курсантите и навършилите 18 години ученици, които са решили да дарят кръв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони