Десетки хора бяха спрени на летище "Ататюрк" в Истанбул да пътуват до САЩ

Десетки хора, възнамеряващи да летят до САЩ, бяха спрени на летището в Истанбул след наложената от американския президент Доналд Тръмп забрана за бежанци и граждани на седем страни с преобладаващо мюсюлманско население, предаде Ройтерс.

В петък Тръмп прекъсна за четири месеца приема на бежанци в САЩ и временно забрани на пътуващи от Сирия, Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан и Йемен да влизат в страната, напомня агенцията. Макар че членката на НАТО Турция не е в списъка, летище "Ататюрк" е главен регионален център, често използван от пътниците от Близкия изток, пътуващи за Европа и САЩ.

Служители на летището съобщиха, че са попречили на десетки хора да пътуват днес заради забраната. Един от служителите уточни, че броят е по-малък от 80, но отказа повече подробности. 32-годишен сириец каза пред агенцията, че е планирал да пътува до Лос Анджелис, но летищните власти не му позволили да се качи на самолета, като казали, че визата му е отменена.

"Съпругата и синът ми са в САЩ. Синът ми е американски гражданин. Чакахме този момент две години. Сега, когато най-накрая получих възможност, ми попречиха да пътувам, защото имам сирийски паспорт", оплака се Наил Заин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят