Десислава Атанасова: Вотът на недоверие се използва за „кризисен пиар“ на БСП

Аз очаквах да видя наистина качествени аргументи и мотиви. За съжаление този вот и неговите мотиви безкрайно дълго се провлачиха във времето. Три месеца се говореше за него. В крайна сметка БСП показа не само математическа безпомощност, но и политическа такава. Всеки един от мотивите на вота беше оборен с факти и аргументи, каза пред БНР Десислава Атанасова, заместник-председател на правната комисия в Народното събрание.

Според народния представител от мнозинството в парламента вотът на недоверие е бил с очакван резултат, а дебатите са били по-скоро по процедура и начина на водене, отколкото с аргументи.

Атанасова изрази съжаление, че най-сериозният политически инструмент – вотът на недоверие – се е използвал за „кризисен пиар“ на БСП:

„Защото те останаха извън светлината на прожектора. В светлината на прожектора са добрите новини за България – Председателството на Съвета на Европейския съюз и макроикономическите показатели, които говорят за едно добро управление и растящ стандарт на живот.“

Тя припомни, че БСП е била единствената политическа сила, която е гласувала против антикорупционния закон.

Зам.-председателят на правната комисия в Народното събрание подчерта, че дори говорителите на опозицията са признали, че корупцията е белязала цялото време на прехода, а не само отделни управленски мандати.

Според нея все още в ГЕРБ не е обсъждана нито една от кандидатурите за ръководител на новия антикорупционен орган. Атансова заяви, че отзивите за работата на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и на нейния ръководител Пламен Георгиев не само в България, но и в Европа са „изключително положителни“.

В коментар за Истанбулската конвенция Атанасова отрече да е получавала есемес от лидера на партията ГЕРБ да оттегли подкрепата си за документа.

„В нашата парламентарна група е вярно, че имаме комуникация чрез електронни средства. Но те касаят обикновено съобщения, свързани с провеждане на заседания на групата или важно гласуване вътре в пленарната зала, или дневния ред за заседанието на парламента. Не обсъждаме с есемеси каквито и да е законопроекти.“, коментира Атанасова.

Според нея дебатът за конвенцията може да бъде разделен на две части: първо - за домашното насилие и насилието над жени и второ – дали в конвенцията има понятия, които са противоконституционни за България, които променят законодателството ни по отношение на гражданскоправния оборот и Семейния кодекс.

„Такива понятия, които въвеждат нови изисквания в гражданската регистрация – става въпрос за понятия като „трети пол“ или понятия като „еднополови бракове“ и така нататък – аз категорично казвам, че в текстовете на цялата конвенция такова нещо няма. Няма нито понятие „трети пол“, нито коментар за еднополови бракове. Така че мисля, че някои страхове, които не знам дали изкуствено, или с основание се пораждат в обществото ни, трябва да бъдат разсеяни.“, каза още заместник-председателят на правната комисия в НС.

Според Атанасова това може да стане по един единствен начин – чрез информираност и чрез познаване на международния документ, който, по думите ѝ, са ратифицирали почти всички европейски държави, с изключение на Русия и Азербайджан.

Тя не отрече, че коалиционните партньори на ГЕРБ са заемали различна позиция от представляваната от нея партия, но подчерта, че различното мнение не е нещо лошо във формата на мнозинството.

„Според мен не е добре за демокрацията лицемерието в политиката. И нееднократно имах повод през тези дни да заявя, че много съм изненадана от промяната на позициите на опозиционната БСП в Европа и в България. Смятам, че тази изненада я споделя и госпожа Илияна Йотова, която стои зад Истанбулската конвенция, и председателят на ПЕС – господин Станишев, а и много други убедени в необходимостта от приемането на Истанбулската конвенция.“, каза Атанасова.

Във връзка с предложението на БСП за провеждане на референдум по темата за Истанбулската конвенция Атанасова заяви, че въпросът не обсъждан в парламентарната група на ГРЕБ и в комисиите:

„При всички положения, ако се проведе референдум, той трябва да бъде с достатъчно предварително добре функционираща разяснителна кампания за всички „за“ и „против“ и освен това с коректно зададени въпроси. Затова и ГЕРБ предложи отлагане на гласуването на конвенцията в комисии в пленарна зала.“

Атанасова коментира и думите на президента, че Народното събрание и депутатите от мнозинството само подпечатвали волята на правителството в лицето на господин Борисов:

„За никого не е изненада, че все още на господин президента му липсва политически опит. В отчета за една година аз не чух много за неговата дейност. По-скоро чух отчет за всички останали институции в държавата. Мога да кажа, че съм приятно изненадана от отчета за дейността на вицепрезидента госпожа Йотова. Смятам, че той беше професионален и коректен спрямо обстановката и спрямо нейната дейност.“

Според нея в междуинституционалните взаимоотношения не трябва да се демонстрира враждебност и трябва „да излезем от военната терминология и да се държим по различен начин.“

„Пред България има много сериозни предизвикателства и дребните заяждания между институциите не са в полза на никого. Най-вече не са в полза на институцията, която следва да демонстрира единението на нацията. Дали ще продължим да обсъждаме с парламентарната група и с Бойко Борисов като лидер на нашата партия всички, които касаят дейността на партията, дейността на мнозинството и решенията на правителството – естествено. Не знам да има партия в историята, изобщо политическата, в която лидерът не изразява своето мнение.“, заяви Атанасова.

В заключение народният представител от мнозинството подчерта:

„Мисля, че имаме много по-важни цели и задачи и приоритети – и пред парламента и пред правителството. И на нас като държава ни предстои да утвърдим името си. Не само заради европредседателството, ами затова, че може да бъдем добър и коректен партньор в Европа, че можем да бъдем символ на стабилност в региона, че можем да бъдем между Изтока и Запада, че може да бъдем добър пример за икономически растеж, за фискална дисциплина. Това са важните неща за всеки български граждани. Всичко друго мисля, че трябва да остане малко по-встрани. Нека политическите разпри да отстъпят място пред важните приоритети за България.“

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика