Десислава Атанасова дава стипендия на талантливи деца

Започна седмото издание на националния музикален и танцов конкурс „Пиленце пее“

img_1923

Този уикенд започна седмото издание на националния музикален и танцов конкурс „Пиленце пее“. Той се организира под патронажа на Столична община и Министерство на културата от хореографа Йордан Станимиров и вокалния педагог Светла Караджова, като колежките й от квартет „Славей“ са неотлъчни спътници в инициативата. Церемонията за официалното му откриване се състоя в събота сутринта в Общински културен център „Красно село“. Специален гост беше народният представител Десислава Атанасова. Излизайки на сцената да пожелае успех на създатели и участници, тя обяви, че ще участва в подпомагането на техния труд, учредявайки стипендия.

„Скъпи приятели на българския фолклор, вече седма година тези хора зад мен увличат не само Столична община, не само радетелите за пазене на традициите и българския фолклор, но и цяла България за това да се върнем към духовността, към културата, към корените си.  Изключително съм щастлива, че виждам толкова млади хора тук, сред нас, че чувам, че над 1000 участници ще покорят тези престижни сцени пред невероятна аудитория, надявам се, и ще ни покажат красотата на българския фолклор. Тук съм, защото всички трябва да подкрепяме най-малките, всички трябва да подкрепяме гордостта на българската народна традиция. И поради тази причина се радвам, че мога да обявя и пред вас, че аз ще участвам в подпомагането на този процес, като учредя една стипендия за едно талантливо дете, участник в този конкурс, в размер на годишната му такса за посещаване на уроци по пеене или по музикален инструмент. За мен е чест да бъда сред вас! На добър час на седмия национален музикален конкурс „Пиленце пее“, бяха думите на депутатката от ГЕРБ.

Развлекателната програма започна със сурвакарска група от село Велковци, община Брезник. С кукерски маски и чанове танцьорите прогониха злите духове от „Пиленце пее“. След това лауреатите от миналогодишното издание - Албена Гърдева (вокал) и Йордан Топалов (гайда), радваха присъстващите с изпълненията си, а сега им предстои пътуване до Валядолид, Испания, където ще представят конкурса. На финала клубът за народни танци „Боди Фолк“ събра зрители и участници на дълго хоро.

Националният музикален и танцов конкурс „Пиленце пее“ е създаден през 2012 година. Той е посветен на великата българска певица Надка Караджова и носи името на една от нейните най-популярни песни, номинирана да влезе в учебниците по музика в Япония. Тази година той се провежда от 20 октомври до 4 ноември. Над 1000 участника от цяла България ще премерят сили в различни възрастови категории пред авторитетното жури, членове на което са великата Янка Рупкина, Светла Караджова, етнологът Милчо Георгиев и композиторът Николай Балабанов.

В рамките на конкурса ще се състоят няколко интересни събития. На 27 октомври от 18 часа в Общински културен институт „Надежда“ концерт ще изнесе популярният московски композитор и виолист Леонид Патеюк. На 30 октомври от 19 часа в залата на Съюза на българските композитори ще има специален концерт за честването на 70-годишния юбилей на композитора професор Владимир Панчев. Той отдавна живее и е признат във Виена. Прибира се в родината специално за юбилея. В програмата участие ще вземе съпругата му - Албена Найденова (сопран). Награждаването на победителите и гала концертът на лауреатите от „Пиленце пее 2018“ ще бъде на 4 ноември от 16 часа в Общински културен център „Искър“. Входът на всички събития е безплатен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура