Десислава Атанасова: Съкратеното съдебно следствие ще бъде отменено

Съкратеното съдебно следствие ще бъде отменено. Правната комисия подкрепи промяната единодушно на първо четене. Това каза депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по правни въпроси Десислава Атанасова пред БНТ. Тя уточни, че на днешното заседание на комисията са присъствали роднини на жертви на тежки престъпления, които настояват за промяната.

Същевременно обаче държим да проведем един широк обществен дебат дали за сметка на справедливостта трябва да се сбогуваме с бързината на процеса, добави тя.

По думите й най-удачно е промяната да стане така, че все пак съдът да може да преценява в отделни случаи присъдата да може да бъде намалявана, но не с 1/3, както е в момента, а с 1/5.

Тя коментира и процедурата по избор на нов главен прокурор с единствен кандидат зам.-главния прокурор Иван Гешев. За мен е категорично ясно, че е по-добре да следваме процедурата, която е по закон. Фактът, че толкова много положителни становища за г-н Гешев са обявени във Висшия съдебен съвет, говорят че неговите колеги го подкрепят достатъчно. Мисля, че в случая политиците трябва да се въздържат от коментари. Практиката е "професионалисти избират професионалисти", посочи Атанасова.

По повод стабилността на управляващата коалиция и трусовете в Обединени патриоти, депутатът от ГЕРБ заяви: "Коалиционните партньори стоим под една и съща управленска програма с ясни задачи и срокове. През новия сезон най-сериозният документ ще бъде законът за бюджета на Република България".

Под коалиционното споразумение са сложили подписите си трима сериозни политици – г-н Каракачанов, г-н Симеонов и г-н Сидеров. Вероятно добре си дават сметка какво означава трус в политиката. На България ѝ трябва да стабилност, за да има предвидимост и в законодателството, и в инвестициите, каза още Десислава Атанасова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България