Десислава Иванчева и Биляна Петрова излизат утре от ареста

Въпросът с пускането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест най-вероятно ще се реши към края на седмицата, прогнозираха адвокатите им.

Правосъдното министерство трябва да им осигури гривни за проследяване

Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюгеров излизат утре от ареста. Условието обаче е Министерството на правосъдието да осигури гривни за мониторинг, каквито обаче в момента действащи няма, предаде БТА.

В определението си съдия Иво Хинов, който за трети път постановява освобождаването на тримата, записа, че те може да напуснат ареста, но домашният им арест трябва да се контролира с гривни. Според юристи още от 2016 година такава възможност в закона има. Практически обаче такава система няма изградена.

В същото време прокуратурата протестира освобождаването на тримата подсъдими за подкуп. От обвинението първоначално са поискали спецапелативният съд да спре действието, което поражда определението за освобождаване. Снощи, в 17.00 часа, обаче от спецпрокуратурата са изтеглили специалното си искане за спиране.

Така, ако МП намери гривни за контрол на Иванчева, Петрова и Дюлгеров, те ще излязат утре от ареста в 12.00 на обяд. Не е ясно какво ще се случи, ако такива технически средства не бъдат намерени, защото в определението на съда ясно е посочено, че домашният им арест трябва да се изпълнява при това условие.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право