Десислава Иванчева и Биляна Петрова напуснаха следствения арест

Въпросът с пускането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест най-вероятно ще се реши към края на седмицата, прогнозираха адвокатите им.

Бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които са подсъдими за подкуп, са напуснали днес ареста към Централния софийски затвор, информира БНР.

Това е станало с коли на 7-о Районно полицейско управление. След като бъдат регистрирани в полицейското управление, двете ще бъдат откарани на адресите, на които са заявили пред Специализирания наказателен съд, че ще изтърпяват домашния си арест.

Малко преди тях от ареста е бил освободен и третият подсъдим в корупционната афера в столичната община "Младост" - Петко Дюлгеров.

Дали мярката им за неотклонение „домашен арест“ ще бъде потвърдена от Апелативния специализиран съд, ще стане ясно след почивните дни.

Домашният арест на Иванчева и Петрова, както и бившия районен кмет Петко Дюлгеров, които са обвинени, че са поискали половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин, беше постановен и мотивиран на 40 страници от съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов.

В определението си той записа, че той влиза в сила днес в 12 часа. Прокуратурата протестира по-леките мерки на Иванчева, Петрова и Дюлгеров и - първо поиска, а после се отказа, да бъде спряно предварителното изпълнение на по-леките мерки за неотклонение. Което отвори пътя към дома на тримата - поне за Коледните празници.

Голямата въпросителна около подобно благоприятно развитие на намиращите се от осем месеца под стража подсъдими, е изричното обвързване, което направи съдия Иво Хинов на домашния им арест с електронния контрол на тримата.

От правосъдното министерство съобщиха, че са уведомили спецсъда за невъзможността засега на Иванчева, Петрова и Дюлгеров да бъдат сложени електронни гривни, защото те все още са в тестов период и не се прилагат върху подсъдими и обвиняеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право