Десницата на Меркел води, втори са Зелените (обзор)

“Алтернатива за Германия” взе 10,6 на сто

Срив от 10,7% за социалдемократите

Германската десница - ХДС на канцлерката Ангела Меркел и баварският ХСС, спечелиха евровота с 27,5%, макар това да е със 7,8% по-малко в сравнение с вота през 2014 г.

Втора политическа сила е Съюз 90/Зелени - 20,8%, което е с 10,1% по-добър резултат отпреди 5 години.

На трета позиция са социалдемократите с 16,6% и срив с цели 10,7%. Антиевропейската “Алтернатива за Германия” събра 10,6% подкрепа или 3,5% в сравнение с предишния евровот. Либералите от Свободната демократическа партия и крайната левица Ди Линке са с еднакъв резултат - по 5,5%, но докато Ди Линке губи 1,9%, либералите са с плюс от 2,1%.

Избирателната активност бе 60% при 48,1% през 2014 г.

Германските политически сили се бориха за общо 96 депутатски места в Европейския парламент. Според първите прогнозни резултати ХДС/ХСС изпращат 27 свои представители, зелените 22, социалдемократите 16, “Алтернатива за Германия” - 10, либералите и крайната левица по 5.

Първите реакции от партийните централи дойдоха минути след оповестяването на прогнозните резултати.

Лидерката на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер изрази голямото си задоволство, че ХДС/ХСС са победителки на вота, макар и със загуба в сравнение с 2014 г. и че така Манфред Вебер е с реални шансове да оглави Европейската комисия.

“Нашата цел беше на евровота в Германия да сме най-силната партия и ние я постигнахме”, заяви лидерката на ХДС.

Председателката на Социалдемократическата партия Андреа Налес не скри покрусата си от резултата на нейната партия.

 

В Гърция

СИРИЗА губи от Нова демокрация

Атина

Бойка Атанасова,

Наш кореспондент

Опозиционната в Гърция Нова Демокрация водис 32-36% пред управляващата СИРИЗА, която получава 25-29%, показват първите данни от евровота, който премина при изключително висока активност.

Резултатите предвещават политически сътресения на гръцката политическа сцена. Премиерът Алексис Ципрас едва ли ще избегне предсрочните избори, които лидерът на опозицията Кирякос Мицотакис без съмнение ще поиска.

Според близки до власт­та източници Ципрас обмисля вариант за предсрочните избори на 23 или 30 юни като единствено спешно решение, за да се избегне “стратегическото” поражение на редовния парламентарен вот през октомври.

 

В Малта

Лейбъристите с изборна победа

Мускат: Това е вот срещу страха

Управляващата в Малта левица спечели изборите за Европарламент с 55% от гласовете, или с около 45 хил. гласа повече от консервативната Националистическа партия. Това съобщи премиерът Джоузеф Мускат пред държавната телевизия.

“Това е вот срещу негативно мислещите. Това е вот срещу тези, които карат хората да се страхуват от несъществуващи проблеми”, подчерта Мускат, който обяви победата на Лейбъристката си партия за най-голямата в историята на страната.

Активността на изборите в Малта достигна 72,6%, което е спад спрямо 76,8% на вота за Европейски парламент през 2014 година.

Оповестените от Мускат резултати всъщност бяха неокончателни, тъй като не включваха подадените гласове в Италия, където вотът още не бе приключил по време на изявлението му.

 

В Австрия

Крайнодесните финишираха трети

Партията на Курц първа със 7,5% повече подкрепа

Управляващата австрийската Народна партия на канцлера Себастиан Курц спечели днешния вот за европейски парламент с подкрепата на 34,5%, което е със 7,5 повече в сравнение с изборите през 2014 г.

Втора сила са социалдемократите, за които гласуваха 23,5% или с 0,6% по-малко от вота пред пет години.

Крайнодясната Партия на свободата, която до преди дни бе в управляващата в страната коалиця взе 17,5% или с 2,2% по-малко от 2014 г. Резултатът на партията е възможно да е бил повлиян от скандала с бившия є вече лидер Хайнц-Кристиан Щрахе, който бе уличен в корупция.

Зелените също губят - 1 процент, и сега взимат 13,5%.

 

В Холандия

Неочакван триумф за левицата

Холандската левица отбеляза неочаквана победа на европейските избори, предаде Би Би Си. Лейбъристите станаха първа сила след провала си на парламентарния вот през 2017 г., когато от представителство от 38 места в националния парламент се сринаха до 9 места.

 

В Белгия

Успех за крайните националисти

Белгийската националистическа партия Нов фламандски алианс води на евроизборите в Белгия, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на неокончателните резултати. Партията бе причината за разпадането на правителството на Белгия през декември м.г., след като напусна кабинета заради разногласия по Пакта за миграцията.

 

В Унгария

„Фидес” на Орбан взе 56%

Управляващата в Унгария “Фидес” на премиера Виктор Орбан получи 56% от гласовете на изборите за Европарламент, сочат първите резултати, предаде Ройтерс. “Фидес” е далеч преди социалистите и лявата Демократична коалиция, които взимат по 10% всяка. Националистите от “Йоббик” получават 9%. “Надявам се, че ще има промяна в европейската политическа сцена в полза на тези сили, които искат да спрат миграцията”, заяви Орбан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа