Десницата на Меркел с рекордно ниско одобрение

Крайнодясната “Алтернатива за Германия” с най-високата си подкрепа - 17%

Външният министър Хайко Маас е №1 по одобрение

Рейтингът на консервативния блок между ХДС на канцлерката Ангела Меркел и баварския ХСС е спаднал до 29% - най-ниското равнище от 2006 г. насам. Това показва допитване на DeutschlandTrend за телевизия А Ер Де, предаде Ройтерс. То е проведено между 30 юли и 1 август сред 1508 души.

Одобрението за десницата на Меркел е спаднало с 1% от началото на юли.

Също с 1% до 18% е намаляла и подкрепата за социалдемократите, които са партньор в управляващата в Германия широка коалиция.

Трета е по рейтинг е крайнодясната популистка партия “Алтернатива за Германия” със 17 процента, което е ново върхово постижение за нея. През септември м.г. тя влезе за първи път в парламента с гласовете на 12,6%.

Рейтингът на крайнолевите от “Левицата” остава 9%, на либералните Свободни демократи пада с 1% до 7%, а на Зелените се вдига с процент до 15%.

Най-популярните политици в Германия са външният и финансовият министър - Хайко Маас (48%) и Олаф Шолц (46%), и двамата социалдемократи. Също 46% одобрение има и Меркел, но за нея това е спад с 2% за месец, докато Шолц прибавя 2% към рейтинга си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа