Дете с тежка вродена аномалия проходи след терапия във Варна

Момченце на 2 г. и един месец, страдащо от Спина бифида, проходи самостоятелно по време на терапевтичен курс в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи във варненския кв. Виница.

Вродената аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък била диагностицирана още при раждането на детето.

Наложило се да го оперират, когато било само на 5 дни. За щастие, лекарите дали добра прогноза, но мъникът изоставал в двигателното си развитие. Не можел да върви самостоятелно и дори воден за ръка, се обръщал леко на една страна. Затова миналия декември родителите потърсили помощ в центъра във Виница.

Там работа с малкия пациент започнала рехабилитаторката Марина Маринова. С нейна помощ за 3 месеца малчуганът проходил.

"Обучението започна първо с помощно средство, а сега вече няма нужда от него и работим за коригирането на походката", обясни Маринова. Тя посъветва родителите да не отлагат консултацията със специалист, ако забележат изоставане в развитието на децата си.

Както в. "Труд" писа, услугите на центъра са безплатни, а резултатите са впечатляващи. Миналата година екипът е работил с 324 подрастващи от цялата страна, предимно страдащи от родови травми, синдром на Даун, хидроцефалия, детска церебрална парализа и други заболявания, причиняващи изоставане в двигателното развитие. 123 от децата са били изписани окончателно, като 50 от тях са се възстановили напълно, а при 62 е било отчетено значително подобрение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве