Детска суперболница доизграждат до 2020 г. (всичко по темата)

Първа копка на сградата е направена през 1978 г.

Детската болница, започната по времето на Тато - през 1978 г., ще бъде довършена и ще се превърне в Национална многопрофилна педиатрична болница. Това стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

“Взехме решение с министър Ананиев да подсигурим необходимото финансиране от 20 млн. лева за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ „Александровска”, за да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница”, заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на заседанието.

Той уточни, че сградата в университетската болница е на етап груб строеж и екип от инженери вече са проверили нейното състояние. По думите му, то било отлично.

Строежът на сградата бе замразен след 1989 г.

„Още през януари ще бъде извършено обследване, а след това и препроектиране, което ще отнеме до три-четири месеца”, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

„С 20 млн. лева ще приключим със строителството. Отделно ще се наложи да се купува оборудване. Но ще бъде по-бързо построена и на по-ниска цена, отколкото, ако тръгнем да изграждаме нова болница. И в средата на следващата година, началото на лятото, ще започне строителството, ще създадем пълна организация и да бъде готова най-късно в средата на 2020 г.”, допълни Ананиев. Все още няма ясното колко ще струва довършването на детската болница. По сметки на здравния министър при 500 лв. на кв. м и 40 000 кв. м разгърната застроена площ 20 млн. лв. щели да са достатъчни.

Миналата седмица Петър Москов припомни, че докато бил здравен министър са били договорени 20 млн. евро от норвежкия фонд за нова детска болница и не е ясно какво е станало с този проект.

На 21 ноември правителството взе решение за преструктурирането на болница „Лозенец”, известна като Правителствена в Национална педиатрична болница. Миналата седмица след дълги спорове и дебати в парламентарната комисия по здравеопазване, промените в Закона за лечебните заведения, предвиждащи преструктурирането на Университетска болница „Лозенец”, бяха отхвърлени. Предложението не срещна подкрепа дори сред депутатите от коалиционния партньор на ГЕРБ „Обединени патриоти”, а аргументът за това бе, че то не е обсъждано на коалиционен съвет.

Ден преди заседанието на здравната комисия Академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски” взе решение за обявяване на стачна готовност.

Ръководството на Алма матер и студентите по медицина от Софийския университет, изразиха опасения, че ще се наложи да се закрие специалността „Медицина”, тъй като болница „Лозенец” е учебната база на бъдещите лекари.

На 14 декември от Виена премиерът Борисов призна, че не очаквал подобна „яростна съпротива” и подчерта, че думата Правителствена го дразни и болницата вече няма да е към Министерски съвет, а ще мине към здравното министерство.

 

Дават „Лозенец“ на Софийския университет

МС отпусна 23 млн. лв. на Правителствена

Болница „Лозенец” да отиде към Софийския университет, предложи на заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

„Поканих ректора на Софийския университет проф. Герджиков заради така наречената Правителствена болница. Искам да го помоля да отиде при депутатите и да ги убеди да гласуват тази точка - Правителствена болница да отиде в Софийски университет. Това гарантира обучението на студентите и всичко останало”, заяви Борисов.

„Погасяваме 23 млн. дългове на болницата, за да си я управлявате без дългове. Това може да го сведеш до студентите и академичния състав”, обърна се премиерът към ректора на СУ проф. Анастас Герджиков.

 

Георги Йорданов, бивш зам.-председател на МС: Живков и аз направихме първата копка

Строителството бе замразено през 1989 г.

02-6Проф. Шимон Ниньо, който беше голям специалист по детски болести ме убеди, че трябва да се построи педиатрична болница. Проектирането стана спешно 1978 година, когато поканих Тодор Живков да направи първа копка като му казах, че това е желанието на лекарите и на проф. Ниньо. Живков се съгласи, дойде и на голяма среща в двора, на която присъстваха стотици ученици и студенти, се направи първата копка. Аз също ударих с кирката, след което се издигна сградата и започна подготовка за модерното оборудване. През 80-те години аз бях в правителството и отговарях за здравеопазването. Активна дейност прояви проф. Евгени Апостолов, който беше мой съветник по здравето, но довършването на сградата се забави и през 1989 г. се замрази. Така недовършената сграда остана като паметник на безотговорността. Но там има огромен терен и пространство, така че няма по-подходящо място за Национална детска болница, от това което й е отредено в двора на Медицинска академия.

 

Хроника

В момента в София има една специализирана болница за активно лечение по детски болести "Проф. д-р Иван Митев". Тя е в сградата на бивш детски приют, построен през 1937 г. Носи името на известния педиатър-кардиоревматолог и откривател на шестия сърдечен тон проф. Иван Митев.

]Така изглежда в момента бъдещата Национална педиатрична болница. Снимки: Пламен Стоименов
Така изглежда в момента бъдещата Национална педиатрична болница. Снимки: Пламен Стоименов

През 1978 г. Тодор Живков прави първа копка на детска болница в двора на „Александровска”, като идеята е в сградата да се съберат всички педиатрични отделения, разпръснати в различни болници. Строежът е замразен през 1989 г.

Година по-рано, през 1988 г. е направен проект за преобразуване на бившата профсъюзна школа на Горнобански път в детска болница. Направена е реконструкция, но сградата така и не се превръща в педиатрично лечебно заведение.

Темата за детска болница се възражда по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. Проектът трябваше да бъде финансиран със заем от 36 млн. евро, отпуснат от Банк Аустрия Кредитанщалт. Споразумението за кредита, който бе обезпечен с държавна гаранция, бе подписано на 10 март 2004 г. от министрите на финансите Милен Велчев и на здравеопазването Славчо Богоев и от представителя на австрийската банка Анджело Рицути. Кредитната линия от Банк Аустрия бе със срок за погасяване 10 години и с гратисен период от половин година. Издължаването на лихвата и главницата трябваше да стане на 20 равни полугодишни вноски. Съгласно условията на споразумението ВАМЕД Инженеринг трябваше да завърши строежа на клиниката за две години и половина. През 2006-а тя вече трябваше да приема пациенти. Предвидено бе сградата да е в района на инфекциозната болница в столицата. Очакваше се лечебното заведение да има 150 легла.

Сагата завърши със създаването на временна парламентарна комисия, която установи, че договорът е неизгоден. След няколкомесечни проверки на прокуратурата материалите по случая са изпратени на МВР, където потъват.

През март 2014 г. здравната БСП-министърка Таня Андреева отново заговаря за Национална педиатрична болница, твърди че води преговори с инвеститори, които не успява да приключи заради падането на правителството.

През 2017 г. 30 неправителствени организации учредяват инициативен комитет за построяването на "Детски здравен парк". Те внасят искането си до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, здравния министър и получават уверения, че детска болница ще има.

 

Проф. Ваньо Митев: 20 млн. лева едва ли ще стигнат

30 години след грубия строеж, няма промяна

14-vmПосочените от правителството 20 млн. лева едва ли ще стигнат за довършването на Национална детска болница, струват ми се много малка сума. Това коментира пред „Труд” бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев. Той беше категоричен, че не може в страната ни да няма многопрофилна педиатрична болница.

„Не искам дори да коментирам, защото е страшно. Въпросът е защо сега се случва това, ако става въпрос за 20 млн. лева, трябваше много отдавна да се реши”, коментира Митев.

Той обясни, че абсолютно нищо не е последвало за изграждането на болницата след първата копка на Тодор Живков през 1978 година.

„Спомням си чак 1985 година баща ми Иван Митев след като стана директор на института по педиатрия вложи огромни усилия да започне строежа. През 1989 година той излезе в пенсия и 30 години след грубия строеж, вдигнат по негово време, всичко е същото”, допълни професорът.

„От както станах лектор на МУ през 2008 година разговарях с различни министри. Накрая се стигна до извода, че тя е морално остаряла и не става”, обясни Митев. Той призна, че ще бъде най-щастливият човек, ако види започнатата от баща му сграда довършена.

Митев обясни, че бившият институт по педиатрия, носещ името на баща му продължава да бъде най-голямата детска болница в България, но не многопрофилна.

„Докато баща ми беше там имаше кардиологично отделение, там той откри 6-ти сърдечен тон, но в момента няма нито кардиологично отделение, нито хематология”, заяви професорът.

 

Нигяр Джафер, ДПС: Важно е да бъде изградена с концепция

02-3Това, което категорично ние можем да кажем, че ме „за“ това да няма болница на властта, така както е известна Правителствена.

Категорично сме зад идеята да има съвременна европейска детска болница, а къде ще бъде изградена тя, няма никакво значение. Важно е да бъде изградена в цялост, с концепция и мисъл и да улеснява родителите и дечицата.

 

Проф. Анелия Клисарова, БСП: Ще се намали администрацията

02-4Идеята детската болница да бъде в комплекса на Университетска болница „Александровска“ е добра. Затова защото там са концентрирани много други клиники, може да има колаборация с други лекари и с „Александровска“, която е университетска болница. Университетската болница във Варна по предложение на министъра, премина към структурата на Медицински университет – Варна. Това изключително облекчава работата и намалява администрацията.

 

 

Калин Поповски, ОП: Създава се бърз достъп до консултантите

02-5С определен финансов ресурс сграда в двора на „Александровска“ може да се довърши, а мястото от всякаква позиция е по-удобно от парка на болница „Лозенец“. Детската болница ще има нужда от спешни консултанти по всички хирургични специалности – детска урология, детска травматология, детска токсикология. Консултанти, които всъщност се намират в двора на Александровска болница. Тоест ще се създаде бърз и лесен достъп на консултантите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве