Детски невролог от болница "Проф. Иван Митев": Няма пропуски от страна на лекарите по случая с починалото 3-годишно дете в София

Кадър от БНТ

Д-р Елена Георгиева отново е на работа, посрещната е с овации

Докладът на Медицински надзор относно случая с починалото 3-годишно дете в София не показа пропуски в работата на лекарите.

Ние също направихме проверка и заключихме, че няма допуснати никакви пропуски от лекарите по случая с починалото 3-годишно дете в София, същото заключи и проверката на одита, заяви пред БНТ проф. д-р Иван Литвиненко, детски невролог от болница "Проф. Иван Митев".  Бих благодарил с голямо уважение на Лекарския съюз, който този път застана зад съсловието, допълни медикът.

Проф. д-р Литвиненко посочи и кои според него са основните причини да се стига до подобни тежки ситуации.

"Това касае цялостната система на здравеопазване, броя лекари, броя сестри. В последните години намаля броят на педиатрите и ще намалява. С началото на реформата намаля броят на сестрите, обслужващи детския контингент. Огромна част от децата се обслужват не от педиатри, а от общопрактикуващи лекари", заяви проф. д-р Иван Литвиненко.

Той съобщи още, че педиатърът, приел за лечение починалото дете, се е върнал на работа след приключването на проверката. "Д-р Елена Георгиева - вчера беше първият й работен ден, беше посрещната с овации. Аз не знам тя как издържа", коментира детският невролог.

Клиничните пътеки в педиатрията са едни от най-ниско платените, подчерта още проф. д-р Литвиненко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве