Децата на България - три поколения във вакуум

Разводите да стават само с медиатор, за да не страдат хлапетата, предлагат депутати

Три поколения у нас са отгледани във вакуyм през последните 27 години. И ако не спрем това сега и днес, ще ни трябват поне още 27 години, за да излезем от задаващата се духовна криза. За това алармира председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежтта и спорта Славчо Атанасов по време на кръгла маса в парламента „Родителите – конфликтите – агресията и закрилата на децата“. Скандалите при семейни разводи и раздели водят до повишаването на агресията при децата, те често са използвани като средство за отмъщение на единия спрямо другия родител и се налагат спешни мерки в законодателството, за да се спре тревожната тенденция. Това бе становището на социалните работници от различните ведомства по време на дискусията. Представители на 6 министерства, Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) , омбудсмана, депутати, психолози и преподаватели взеха участие в тричасовите дебати във вторник.

Над 1000 са случаите, при които експерти от Държавната агенция за закрила на детето са взели отношение за деца в риск поради родителски конфликт. От тях по 289 е отворена работата по случай с мярка за закрила в семейна среда, а в 8 – детето е настанено при близки и роднини. По случаите на родителски конфликти и въвлечени в тях деца често по тях се работи 6-7 години, отбелязаха още от ДАЗД. Експертите предупредиха и за острата необходимостта от психолози в българските училища, тъй като от близо 4000 училища в страната само в 500 има назначени психолози. „Сами разбирате, че е необходимо да работим в кратки срокове, за да инициираме законови промени“, обобщи дебатите Славчо Атанасов. Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта гласува до 30 август да се приемат писмени предложения по промени в законите, касаещи децата. В т.ч. да се уреди родителската отговорност след раздялата на родителите. Депутатите ще обмислят и налагане на санкции за родители, които системно нарушават предписанията на органите за закрила на детето и съдебни решения. До 20 септември работната група от депутати и представители на институциите ще обобщят направените предложения. А междуведомствената група към министерството на правосъдието да възобнови дейността си по промените в Семейния кодекс. Едно от най-коментираните предложения е медиацията да стане задължителна при разводите с деца. От ДАЗД предлагат също и да се разработят задължителни за прилагане от адвокатите етични правила, съгласно които да не съветват доверениците си да използват социалната система като инструмент при разрешаването на съдебните спорове. В работната група ще бъдат направени предложения да се увеличат извънкласните занимания на учениците и часовете по физическо възпитание в училищата.

При бракоразводни дела

Медиаторите смекчават спора

02-02

Ниският капацитет на родителите понякога пречи на вземането на решение от съда при бракоразводни дела. Експерти са категорични, че в този случай майките и татковците трябва да бъдат пращани на своеобразни курсове за родители. Подобни „училища“ ще спомагат за повишаването на родителския капацитет. В ЕС и по света много познат способ е медиацията, но в България все още тя не се случва, макар Софийския раойнен съд да е отличник в това отношение. Повече от 5 години там работи център за медиация. Броят на случаите, които се решават чрез медиация при развод все още е минимален.

 

Майки и татковци на протест

Пращат учители на личностни тестове

3-3-1

Да се въведат периодични тестове и събеседвания за определяне на състоянието на всеки служител в детските ясли, градини и училища искат недоволни от образователната ни система родители. Те се събраха на протестно шествие вчера в центъра на София, което започна от Храм-паметника „Свети Александър Невски“. Исканията не са за психо тестове, а личностни тестове. „Между двете има голяма разлика, защото психо тестовете имат една насоченост, докато личностните са по-широкообхватни и могат да дадат по-обща представа за самата личност“, разясни пред „Труд“ Васил Николов, председател на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, инициирал шествието.

Комитетът е роден от протеста на 10 май в столицата, когато майки и татковци се разбунтуваха срещу зачестилите прояви на насилие сред децата.

Инициативата този път включва 14 искания за образователни реформи, под които за по-малко от месец са се подписали 15 хил. души. Ще се събира още подкрепа до 1 септември, след което предложенията се внасят в Министерски съвет за обсъждане, обясни пред „Труд“ координаторът на подписката Ема Черногорска.

Сред останалите предложения за реформи са за мандатност на директорите на училищата и детските градини и създаване на независима комисия за контрол в системата на образованието. Иска се и видеонаблюдение в детските градини и яслите, адаптационен модел при постъпването на децата там, както и достатъчно персонал според броя малчугани.

 

Тийнейджъри сипят заплахи във фейсбук

Момичета се биха с юмруци и крадоха скъпа козметика в мола

02-2

Жесток бой с юмруци между две момичета и кражба на скъпа козметика от мола са сред най-фрапиращите случаи през първото полугодие на 2017 година с участието на непълнолетни в Пловдив. Това стана ясно от отчета на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, представен от нейния зам.-председател Петко Василев. Общо 54 непълнолетни са били обект на престъпно посегателство от страна на свои връстници или по-възрастни от 1 януари до 30 юни тази година. Сред престъпленията има малтретиране, блудства, телесни повреди, едно изнасилване. Осъдените непълнолетни са 19 , като двама от тях са с ефективни присъди, трима – с условни, други трима – с пробация, а 11 са се разминали само с порицание. 85 са предприетите мерки в 58 дела, заведени по закона за противообществените прояви. Според Петко Василев все по-често непълнолетните използват и Фейсбук – например за отправяне на заплахи, с които цял клас ученици се опитва да компрометира часовете по един от предметите в училище. Друг фрапантен случай, при който се е стигнало до извънсъдебно решение, е за ученик, което публикува снимки на свой връстник, придружени с цинични текстове, че търси мъже над 50 години с цел секс. За случая е сезирана прокуратурата, а на извършителя е наложена възпитателна мярка в Центъра за превенция и социална адаптация.

 

Славчо Атанасов, председател на комисията по въпросите на децата

Агресията от дома се пренася на улицата

02-10

В момента берем плодовете на 27 години бездействие. Ние изпуснахме няколко поколения български деца – казва го като човек, който е бил и училищен психолог. Три поколения български деца растнаха без всякаква ценностна система. Тези деца в момента вече са родители. Голям проблем при подрастващите е семейната среда. Детето е като попивателна и гледа действията на своя родител. Ако живее у дома в агресия – то пренася тази агресия в училище и на улицата. Това е една от сериозните причини. Второ – едва през последните години правителствата започнаха да обръщат внимание на децата. Слава богу, че образованието е приоритет на кабинета „Борисов -3“.

 

Мая Манолова, омбудсман

Психологията на българина е "ще съдя до дупка"

02-11

Част от генезиса на родителските войни в момента тръгва от сега действащия Семеен кодекс, който в един исков процес при развод всеки един родител трябва да докаже, че е по-добрият от двамата. Основни потърпевши са децата. Това, за което се борят от десетина години различни родителски организации, е да се въведе институтът на споделеното родителство. Да има възможност родителските права да се предоставят на двамата родители. Аз съм привърженик и на едно по-драстично решение – медиацията при брачни дела да стане задължителна. Психологията на българина „ще се съдя до дупка“, когато става дума за деца е пагубна за последните и тя трябва да бъде преодоляна дори и чрез законодателни мерки.

 

Офелия Кънева, председател на ДАЗД

Тенденцията е тревожна

02-12

През изминалите години се наблюдава тревожна тенденция на запазване на един относително постоянен брой на случаите на деца, израстващи в раздяла или развод на родителите, при които децата се въвличат в спора между двамата си родители. А това е основно право на детето, регламентирано в чл. 9, т. 3 от Конвенцията на ООН за правата на детето. Практиката показва, че раздялата на родителите, особено, когато има и конфликт между тях, дава негативно отражение върху детската личност и психика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България