Деца замесиха обреден хляб и демонстрираха плетене на макраме в Старинен Пловдив

Първият ден от програмата за Празника на детето в Стария град в Пловдив започна с демонстрации на древни български занаяти в къща "Недкович". Участниците от клуб "Здраве" с ръководител Дорка Четрафилова показаха как се меси обреден хляб. сички празници на българина са свързани с направата на обреден хляб за здраве на стопанина и богата реколта. Хлябът е съществената част в родните обичаи и поколения наред са възпитавани в почит и уважение към него.

"Народът е сътворил мъдростта, че "няма по-голям от хляба". Замесването му се извършва от млади момичета или по-възрастни жени, обикновено от стопанката на къщата. Вярва се, че обредната пита има магическа сила, ако е замесена с "мълчана" вода, т.е. донесена от извора при пълно мълчание. С тази демонстрация се дава възможност всяко семейство да се докосне до удоволствието от ръчното замесване на хляба", обясни Дорка Четрафилова.

За да бъде качествено замесването, брашното се пресява 3 пъти. Навремето вместо мая се е използвал домашно приготвен квас, който се подновявал всяка година на Велики Четвъртък. "В зависимост от празника, за който е предназначена питата, се прави различна пластична украса от тесто - пиленца, грозд, слънце, цвете", допълва ръководителката на клуб "Здраве".

Тя даде възможност на всяко дете да се включи в направата на различните фигури. След това малчуганите излязоха на двора, където ги очакваха готова пита за дегустация и родопски клин.

Участниците от клуб "Здраве" представиха и изложба с ръчно изработени сувенири с кръстат бод (българска бродерия) - картички, аксесоари за телефони и сувенирни торбички за подаръци с мотив българска роза и надпис "България". Целта е да се види осъвременяването на шевицата в наши дни от младото поколение.

Деца от Ателие за приложни изкуства "Шареното" с ръководител Неонила Хрелкова демонстрираха техника за плетене "макраме". Характерното за нея е, че е съставена от много на брой възелчета. Тяхната функция е както да се свързват въженцата едно за друго, така и да бъдат декорация. Макрамето може да бъде изпълнявано с различни въжета, шнурове, канапи и др. Тази техника има широко приложение - пана, бижута, покривки и мрежи за риболов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България