Деца изработиха уникални кукерски маски

„Искам да изплаша всички лоши“, се заканва малката Рая, вдъхновена от бабугерите

За да направя маската, раздрах пуловера на майка ми, признава си Янис

От история кукерите се превърнаха във вдъхновение за деца от столичния район „Подуяне“ и те изработиха уникални маски и рисунки за празника Сирни заговезни и проведения по този повод конкурс от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим ‐ Велик приорат България. „От няколко години ние съвместно с община Подуене създаваме извънкласна заетост за ученици от училища в същия район. Избрали сме тази опция, за да се възроди българското и децата да се запознаят с историята, с традициите, с обичаите, и един от най-атрактивните начини е те сами да изработят за Сирни заговезни това, което по принцип се е изработвало някога“, сподели пред „Труд“ проф., о.р. ген. Румен Ралчев, Велик Приор на Велик Приорат България - Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим. Най-добрите творби от конкурса „Сирни заговезни - да съхраним българското“ са изложени в „Галерия 900“. Първо място от участвалите малчугани от 9 училища в „Подуяне“ в категория „Маски“ зае Христина Чавдарова от 49-о ОУ „Бенито Хуарес“.

 Рая Гергикова от същото училище, спечелила първо място в категория „Рисунка“, споделя, че в кукерите й е харесало това, че са страшни и прогонват духове. „Искам да изплаша всички лоши“, е категоричната й цел, вдъхновена от тях. Тя разказа обаче, че голямата й мечта е да стане като майка си - художник. Рисунката победител Рая направила за 4 часа. „Когато ходя в Гоце Делчев и там в 10 ч празнуваме Сирни заговезни, ходим на планина и палим голям огън с клонки от храсти на хвойна. После прескачаме огъня. Ама аз не го прескачам, защото е доста висок. Само големите батковци“, разказва Рая. Тя е нарисувала точно този огън.

 На Сирни заговезни е традиция да се прескачат огньове и стопаните въртят запалени факли около главите си. Влюбените момци изстрелват горящи стрели в двора на момичето, което харесват, а младите искат прошка от по-възрастните. Тогава кукерите танцуват по улиците, надянали кожуси, чанове и маски.

 Вместо торта Рая е използвала сладкарските си умения, за да създаде маска за празника от тесто. Нестор от 143-то ОУ „Георги Бенковски“ пък е направил звънците на своята от кенчета от бира. Той дори е изпробвал маската си. „Те се плашеха малките деца. Един малък я носи, плаши другия“, разказва Нестор.

За Ива от 124-то ОУ „Васил Левски“, спечелила трето място за рисунка, обаче кукерите не са страшни. „Те са много забавни. Как изглеждат - това много ми харесва“, разказва тя.

„Да си загубя времето общо взето“ пък е направил маската си Янис от 124-то ОУ „Васил Левски“. Създаването й обаче изисквало жертви: „Раздрах пуловера на майка ми, жертвах го“, признава момчето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства