Деца нахраниха и разходиха сервала Жан

Демонстрациите ще очароват посетителите и следващата седмица

„Стойте далеч от животните” е обичайна забрана във всички зоопаркове, но понякога официално тя се нарушава, видя „Труд”. Софийската зоологическа градина предостави тази възможност на деца и възрастни по случай 130-ия си рожден ден.

В събота посетителите можеха да наблюдават храненето на слона Артайда, щрауса Шони, с любовта му към магданоза, двойката рисове Алек и Беси и други животни.

„Не хранете животните” е друго правило на зоопарковете, но то рядко се спазва. „Голям проблем е даването на храна от посетителите”, сподели гледачката Соня Геновска. Освен заболявания, това понякога води и до смърт на животни, отбеляза тя и обясни, че серията демонстрационни хранения, които зоокътът показва специално за празника си, позволява на хората да се доближат до животните и дори да ги нахранят, но с подходяща храна.

Изненада за всички бе извеждането на сервала Жан. Сипматичният тригодишен хищник от семейство Котки за краткия си живот претърпява две счупвания на крак, падане по глава, има припадъци и едва наскоро е с излекувано зрение. Той е на поддържаща терапия и е достатъчно кротък, за да бъде обсипан с любовта на децата – в непосредствена близост и в големи количества.

Тематични образователни съботи се провеждат точно от година. Следващата седмица лично директорът Добромир Бориславов на зоопарка ще разкрие детайли от работата си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България