Деца от Перник, Хасково и Куклен са победителите в конкурса „Пазим езика си“

Победителите в националното състезание по правопис „Пазим езика си“, предназначено за деца от V и VI клас, станаха ясни в събота (11 май) . Финалният тур на конкурса, организиран от гражданското сдружение „Живата вода на България“, се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“ пред официални гости, медии, родители и учители. Специално,за да подкрепи инициативата, насърчаваща любовта към родното слово у децата, дойде президентът на България Румен Радев.

Във финала на състезанието участваха 14 ученици от цялата страна – по 7 във всяка възрастова група. Те показаха най-добри резултати в първия кръг на надпреварата, който се проведе на 20 април.

„Езикът пази нашата идентичност. И няма нищо по-силно от българския език, което да ни обединява като нация. Трябва да пазим езика си, за да ни има като българи“, обърна се към участниците г-жа Десислава Радева, председател на сдружението „Живата вода на България“, организатор на конкурса.

В групата от V клас има две първи места – Елия Илиева от ОУ „Св. Иван Рилски“, Перник, и София Бозова от ОУ „Св. Климент Охридски“, Хасково. На второ място се нареди Белослава Комсийска от ОУ „Христо Смирненски“, Пазарджик. Трета е Тихомира Демирева от ОУ „Иван Вазов“, Харманли.

Сред децата от VI клас победител е Рафаела Панайотова от СУ „Отец Паисий“, гр. Куклен. Втора се класира Ралица Слави Раева от 163 ОУ „Черноризец Храбър“, София. Трета е Симона Александрова от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен.

Президентът Румен Радев поздрави децата за амбицията и куража да се включат в това състезание и за постижението, че са достигнал и до финала. „Помнете,че не само вие пазите езика си, но нашият език пази вас - за да знаете откъде идвате, кои сте и какво искате в този живот, за да бъдете достойни българи, за да сте успешни и удовлетворени от себе си граждани на света“, каза им той.

По време на изпита учениците преминаха през две задачи. В първата трябваше да покажат знанията си по правопис и пунктуация, като избират в кои отговори има или няма допусната грешка. Във втората - подреждаха смислово изречения от текст на Николай Хайтов. Те бяха оценявани в реално време от авторитетно жури. Председател на комисията беше проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Нейни членове бяха проф. Татяна Ангелова, също от СУ „Св. Климент Охридски“, и учителите по български език и литература Рени Стоичкова, Десислава Нейкова и Цеца Петрова.

Всички деца, които се включиха във финалния кръг, получиха книги на български автори, речници по правопис от БАН и слушалки от „Бенетон“. Освен това класиралите се на първо място си тръгнаха с електронни четци, осигурени от „Технополис“.

Председателят на журито проф. Атанасов акцентира, че тази година се включиха много деца и състезанието стана национално. Показват се много добри резултати и то от всички краища на България. „Това означава, че във всички региони на страната има добри учители, родители и деца, които се стараят да овладяват езика си“, каза той. На учениците, които показаха знанията си за правописните и пунктуационни норми, Атанасов пожела да бъдат сред създателите на българската култура през следващите години.

В тазгодишната надпревара за участие се регистрираха 4500 деца от училищата в цялата страна. Интересът силно расте след миналогодишното пилотно издание.

„Пазим езика си 2019“ срещна и широка обществена подкрепа, като зад него застанаха всички университети в България, в които се изучава специалност „Българска филология“ – Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ и Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, както и Българската академия на науките (БАН). Логистичен партньор на състезанието по български език беше Министерството на образованието и науката.

Посланици на каузата станаха много популярни личности. Сред тях са писатели, поети, журналисти, актьори, музиканти като Алек Попов, Драгомир Симеонов, Маргарита Петкова, Веселина Седларска, Любен Дилов-син, Александър Секулов, Михаил Билалов, Бойка Велкова, Елена Петрова, Йоанна Темелкова, група „СкандаУ“, Дарин Маджаров от платформата Уча.се, Айше Сали (БНТ) и Софи Маринова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България