Деца спасиха кукумявче край Дунав

Две хлапета спасиха от смърт малко кукумявче, паднало от гнездото си в Лом. Със съдействието на журналисти и еколози птичето ще бъде изпратено в спасителен център. 8-годишната Габриела и 3-годишният й брат Лъчезар видели безпомощното пернато в неделя на улица в Лом. Птичето подхвърчало по храсти и пейки в опит да се спаси от подгонилите го улични котки.

С помощта на баща си – Светослав Табаков, децата хванали птичето и прогонили котките. Към групата спасители се присъединили и журналисти от крайдунавския вестник „Ломпрес” с чието съдействие пернатото бебе било нахранено и изпратено в екоинспекцията в Монтана. „Птичето е малко кукумявче – най-често срещания у нас вид сови. Те са защитени от закона!”,  казаха експертите.

Заедно с щъркелче, паднало от гнездо в балканското село,  кукумявчето ще бъде транспортирано в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където ще ги отгледат и пуснат в природата, заяви шефката на РИОСВ – Монтана Деница Славкова. Малките Габи и Лъчо не за пръв път защитават застрашени животни – преди  време те прибрали  костенурка от пътя към морето, за да не я прегазят автомобилите, а наскоро спасили и къртиче в двора на баба си в Лом, разказаха родителите им.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България