Деца таланти тръгват в първи клас на 5 години

Измененията намаляват административната тежест при кандидатстване

Министърът на културата чака предложения за маломерни паралелки

Хлапетата с изявени таланти ще могат да кандидатстват и да се записват в първи клас в училищата по изкуствата и на 5 години.

Това става ясно от промени и допълнения в наредбите за приемане и преместване на деца и ученици в училищата по културата и по изкуствата, които бяха публикувани вчера в Портала за обществени консултации. “С измененията се осигурява възможност на деца, които навършват 6 години в годината на кандидатстване да се явяват на изпити за проверка на способностите за прием в първи клас в училищата по изкуствата”, коментираха пред “Труд” от министерството на културата. И допълниха, че промените запълват празнината от няколко месеца, които до сега бяха ограничени със срок, че децата могат да кандидатстват само, ако до 15 септември са шестгодишни.

В мотивите за поправките е отбелязано, че ще се намали и административната тежест при подаване на документите за кандидатстване.

Създава се нов текст, който регламентира крайния срок за представяне на мотивирани предложения от директорите на училища за утвърждаване на маломерни паралелки и групи от министъра на културата.

По предложение на училищата по изкуствата кандидатите за специалност “Арфа” ще полагат изпит по специалността и ще се класират въз основа на оценката от изпита по музикален инструмент, тъй като обучението по специалността арфа започва още от първи клас. Така отпада специалният ред за класиране и приемане на ученици по специалността “Арфа” за пети клас с изпит само по солфеж, без полагане на изпит по музикален инструмент.

Училищата с национален статут за обучение по изкуства и култура в страната са 23.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование