Джани Инфантино, президент на ФИФА: Не крада и не печеля

FIFA president Gianni Infantino poses for a picture during a interview with AFP on October 5, 2016 at the world football's governing body headquarters in Zurich. Infantino confirmed that he defended a "World Cup in 48 nations that opens more opportunities for more teams," while believing that "co-organization between countries" was "a fundamental point" in an exclusive interview with AFP. / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Джани Инфантино вече е Мистър Футбол. Наследи династията на Сеп Блатер и обеща реформи в една от най-богатите световни организации. Инфантино даде едно от много редките си интервюта пред агенция Франс прес.

- Вие ли сте перфектният?

- Не, никой не е перфектен. Най-малко аз. Но аз не крада и не печеля. Аз не мамя и не искам никой в моята организация да го прави.

- Защо искате световно първенство с 48 отбора?

- Обмисляме тази идея. Засега фактът е, че с 32 отбора е перфектният мондиал. Но винаги извън турнира остават много сериозни сили. Мисля, че трябва да дадем шанс на повече отбори. Световният календар няма да се натовари, защото плейофите за мондиала ще заместят приятелски мачове преди световното. Можете да приемете, че това ще бъдат 16 финала преди старта на груповата фаза. Ще обсъждаме този проект на следващия Изпълком на ФИФА на 13 и 14 октомври. Засега е само идея. Ако се приеме, на световното групите ще бъдат по 4 или 5 отбора. Окончателното решение ще бъде взето следващата година. Трябва да преценим какво влияние ще има глобално върху футбола. Най-важното е на най-големия турнир да играят най-силните отбори.

- Имаше сериозни обвинения, че не са били честни изборите за домакин на Мондиал 2018 и Мондиал 2022?

- Не мога да говоря за миналото. Но ще обещая, че за Мондиал 2026 състезанието ще е повече от открито. Това е нашата задача. Бях избран за президент на ФИФА върху програма за реформи. ФИФА трябва да е много повече футбол и много по-малко политика.

- Как ще убедите, че ФИФА вече е чиста организация след скандалите през май 2015 година?

- Ще проличи от работата ни. Затова при нас е новият генерален секретар Фатма Самоура, която работи усърдно за развитието на женския футбол. Интегрирахме големи легенди като Звонимир Бобан, който е неин заместник. А Марко ван Бастен отговаря за спортно-техническата част. Във ФИФА всички финансови операции ще бъдат напълно изчистени. Аз съм щастлив от работата досега и съм убеден в доброто бъдеще.

- Корупцията обаче явно не е изкоренена. Показателен е случаят с националния селекционер на Англия Сам Алърдайс?

- Не можете да си представите колко съм изненадан. И колко съм нещастен от всичко, което прочетох. Вероятно това е върхът на айсберга и тепърва ще излизат още истории. Лошо е за футбола. Знам, че английската асоциация е започнала свое разследване. Нека ги оставим да си свършат работата. Дотогава ФИФА няма да взема никакво становище. Нека да видим крайния резултат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят