Джебчии вилнеят по плажовете, МВР мълчи

Туристите в Слънчев бряг са в паника от джебчии, които задигат вещите им, докато те се къпят в морето. „Не можем  спокойно да плажуваме. Два-три пъти чухме как около нас изпищяха обрани хора и не смеем да влезем във водата. Един от семейството остава да пази багажа и да се озърта. В кримисериал сме“, оплакаха се наши читатели.

Всяко лято е така, но тази година страхът е по-голям, коментираха туроператори. Крадците били много, идвали от вътрешността на страната. Преспивали в стаи под наем в околните села, в изоставени бунгала или на биваци в гористи местности край курорта. Винаги се движели в групи по двама-трима. Единият грабел, останалите го покривали и носели плячката в бивака. Крадецът обикновено държал в ръка хавлия. Правел се, че му пари под краката, и притичвал до някой чадър, щом видел, че плажуващите под сянката му са в морето. Хвърлял хавлията си върху чантите, а после си я вземал, но с тях. Други апаши се престрували, че раздават флаери за заведения, с тях се вмъквали под чадъра и уж ги оставяли върху багажа, но той изчезвал заедно с тях.

„Дошъл съм за глътка почивка, а вместо да се излегна, без да мисля, на плажа, трупам стаж като пъдар“, оплака се счетоводител, дошъл за 10 дни в Слънчев бряг.

От местния сектор „Кражби“ не бяха открити за коментар.

„Същото е в Несебър - споделиха редови полицаи - наводнено е от джебчии на плажа. Някои са непълнолетни, бягат от изправителни домове, мятат се на влака и идват тук на командировка.“

Занаятът се практикувал най-лесно между чадърите със задрямали летовници. За там не се искала специална подготовка, например по алпинизъм, ако решиш да се катериш по високите етажи на хотели и квартири.

Дългогодишни служители на МВР прогнозират, че към края на сезона ще намалеят апашките атаки на плажа, а ще се засилят обирите на хотелските стаи. Тогава удари търпи и персоналът. Припечелените пари са събрани и скътани в куфари и чанти. Често обират до шушка камериерки, преводачи, пикола и администратори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право