Джейк Джиленхол: Обичам да се грижа за себе си

Джейк Джиленхол е един от най-успешните и изявени актьори на своето поколение и редовно попада на първо място в класациите за най-просперираща звезда в Холивуд под 40-годишна възраст. Той се снима от малък, играе в реклами, клипове, телевизионни продукции и филми. Първият по-голям удар за Джейк е роля в биографичната драма на Джо Джонсън от 1999-а година „Октомврийско небе“. Следва участие в култовия трилър, наситен с хорър, мистерия и хумор, „Дони Дарко“, който превръща Джиленхол в световна звезда.

Джейк се затвърждава като водещ млад изпълнител в големи заглавия като „След утрешния ден“, „Снайперисти“, „Планината Броукбек“, като за последния е и номиниран за наградата „Оскар“ за най-добра поддържаща роля. Джейк впечатли с играта си в сюрреалистичния шедьовър на Дени Вилньов „Враг“, а за черната комедия „Лешоядът“ свали 15 килограма, за да се преобрази в социопат, който преследва криминални сензации с камери из нощен Лос Анджелис.

Новият филм на Джиленхол е социалната сатира за симпатично чудовище, озаглавена Okja. Филмът беше представен на фестивала в Кан.

Интервюто с Джейк Джиленхол е предоставено специално на „Труд“ от The Interview People.

- Мистър Джиленхол, новият ви филм Okja изглежда много актуален в контекста на турбулентния и нажежен политически климат в момента, не мислите ли?

- Не бих могъл да си представя по-подходящо време за излизането на подобна продукция, която има толкова важни послания за опазването на природата. Околната среда е изключително важна тема за всички на планетата и смятам, че Okja успява да представи емоционално и интелектуално ангажиращ поглед към ситуацията, в която се намираме. Сега е времето да бъдем фокусирани върху проблемите с прекомерната индустриализация и консумация, с огромното количество производство, което неминуемо се отразява на животинските и растителни видове, обитаващи това прекрасно синьо кълбо, което наричаме свой дом. Защото Земята е дом за всички.

- Вие сте силно ангажиран с околната среда. Това ли е една от най-големите ви грижи извън актьорската професия.

- Да, точно така. Би трябвало да е сред приоритетите на всички ни. Новият филм, в който участвам, е история за едно малко момиче и нейната връзка с едно нежно създание. Но през този естетически и драматургичен ключ ние разгръщаме важни теми за опазването на природата. Както казах и преди, не бих могъл да си представя, че има по-подходящо време за излизането на такъв филм. Надявам се, че Okja ще достигне до максимален брой зрители, ще докосне техните сърца, ще ги развълнува и ще ги накара да се замислят за някои важни неща, които касаят всички хора на планетата.

- Вие сте играл роли в някои наистина удивителни филми. И почти винаги сте в прекрасна физическа форма. Притеснява ли ви определението „секс-символ”?

- Надявам се, че мога да бъда нещо повече от това. Наистина обичам това, което правя и давам 100% от себе си за всеки филм, в който участвам. Силно вярвам във физическата трансформация за всеки образ. Обичам да навлизам в образа, да потъвам в персонажа, да се потапям във вътрешния психологически свят на героя, който ми е отреден от сценария. А когато от мен се изисква да вляза в топ форма за някой филм, то аз винаги се старая да постигна максималните резултати и да изглеждам наистина впечатляващо.

- Вие нямате репутацията на човек, който обича да се къпе в славата и да се радва на бонусите, които холивудският успех носи на звездите. Така ли е?

- Да, не мисля, че това е част от моя характер. Аз съм доста скромен и срамежлив човек. Много държа на личното си пространство. Но съм наясно, че като актьор аз позиционирам себе си в публичното пространство. Знам, че публиката харесва филмови звезди. Смея да твърдя, че ставам все по-уверен в това амплоа и се справям все по-добре с тази част от живота си. Ставам все по-добра кинозвезда. Но все пак винаги бих предпочел да отида на планина с приятели или да изпия някоя бира в хубава компания, да се посмея с близки хора, отколкото да крача по червения килим за някаква лъскава премиера. Това може никога да не се промени.

- Мислите ли за сериозна връзка?

- Да, мисля, че времето да се задомя вече е дошло. Всеки минава през различни фази в своя житейски път и в един момент човек се изморява от пътуването по света и иска да даде начало на нещо стабилно, да основе своя дом и семейство.

- Какво е отношението ви към екстремните преживявания. Имате ли нужда от адреналин, като например колегата ви Том Круз, който често сам прави каскадите си?

- Правил съм доста страшнички неща в кариерата си, един път за малко щях да умра от измръзване докато снимахме „Еверест”, но търсенето на тръпка не е онова, което ме дефинира като личност. Мисля, че изследването на човешки отношения може да бъде точно толкова вълнуващо, колкото и среща с опасността. Знам си границите и има някои неща, които никога не бих направил.

- Какво си мислите, когато хората ви казват, че заслужавате да спечелите „Оскар”?

- Наградите гъделичкат и възбуждат детето във всеки от нас. Печелиш, празнуваш, а на следващия ден отново трябва да отидеш на работа. И всъщност това е нещото, което най-много обичам – самата работа. Актьорската игра ми носи най-голямо удоволствие. Ако, разбира се, и самият филм се получи. Това все пак са два часа от вашия живот. Когато хората останат доволни от филм с мое участие се чувствам прекрасно и не бих могъл да искам нещо повече. Бях изключително щастлив от приема на филми като „Дони Дарко”, „Затворници”, „Враг”, „Лешояда”, „Снайперисти”... Работил съм с някои от най-добрите режисьори на нашето време и съм научил толкова много от тях. Това е неоценимо и ме е обогатило повече от всичко.

- Искате ли да имате деца?

- Да, искам. Мисля, че ще стане, когато дойде точното време. Трябва да се получи органично, не бих искал да форсирам събитията.

- Все още сте в добра форма. Много ли тренирате?

- Обичам да се грижа за себе си. Бих искал да поостана на тази земя за известно време. Човек трябва да полага грижи за тялото и съзнанието си. По принцип държа да съм във форма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта