Джеймс Коми - Гробокопачът

Безспорният антигерой на седмицата за привържениците на Демократическата партия в САЩ е директорът на ФБР Джеймс Коми. Те го обвиняват, че е сложил прът в предизборната колесница на кандидатката за президент Хилъри Клинтън, като поднови разследване срещу нея дни преди вота на 8 ноември. А на това разследване той уж бе сложил точка още през юли, макар да я обвини тогава в “изключителна небрежност”.

Използването на лична електронна поща за служебни цели на поста държавен секретар се нареди сред най-големите спънки по триумфалния път на Хилъри Клинтън, която доскоро бе уверена, че ще победи в битката за Белия дом. Но след като миналия петък шефът на ФБР Джеймс Коми обяви, че подновява разследването срещу нея, конкурентът й в президентския двубой Доналд Тръмп започна да топи преднината на Клинтън.

Обратът доведе до вълна от гневни критики по адрес на Коми, включително призиви за оставката му. Дори президентът Барак Обама, който го назначи на поста през септември 2013 г., порица действията на бившия републиканец начело на федералното бюро. А дали Коми ще се превърне в гробокопач на Хилъри, предстои да разберем през следващата седмица.

Джеймс Брайън Коми е роден на 14 декември 1960 г. в Йонкърс, щата Ню Йорк, в семейство на ирландски католици, но израства в малкото градче Алъндейл в Ню Джърси. Баща му Джеймс Коми-старши се занимава с недвижими имоти, майка му Джоан е инженер, а дядо му - полицейски комисар. Коми-младши завърша местна гимназия, след което продължава в Колежа на Уилям и Мери - най-старото висше учебно заведение в САЩ след Харвард, в специалност “Химия и религия”. Дипломира се с теза за телевизионните проповедници евангелисти. Продължава образованието си в Чикагското висше училище по право, което завършва през 1985 г. Веднага след това се отдава на правната кариера в Ню Йорк, а през 1987 г. вече е част от федералната прокуратура на САЩ.

Джеймс Коми е описван от познатите си като човек с болезнено чувство за справедливост. Още като младеж той вкусва ужаса от въоръжено нападение, когато мъж нахлува в дома му и го взема за заложник заедно с брат му. Похитителят успява да избяга и никой не успява да разбере кой е той. “Това събитие ми даде възможност да разбера как се чувстват жертвите на престъпление. Знам, че в известен смисъл те никога повече не могат да се отърсят от него”, споделя Коми пред “Ню Йорк мегъзин”.

В прокуратурата взема дейно участие в борбата с клана Гамбино - една от петте мафиотски фамилии, които ръководят организираната престъпност в Ню Йорк. Следват още успешни гръмки дела, като междувременно е гост-професор в Университета по право “Ричмънд”. На 11 декември 2003 г. е назначен за зам. главен прокурор на САЩ и така става №2 в правосъдното министерство. На новия пост повежда разследването срещу влиятелната бизнес дама Марта Стюарт, обвинена в злоупотреби и възпрепятстване на правосъдието.

“Коми е умен и елегантен - казва известният адвокат и специалист в защитата на мафиоти Брус Кътлър. - Не е фанатик като Ашкрофт” (Джон Ашкрофт - тогава главен прокурор на САЩ- б.р.). И за разлика от шефа си - бивш сенатор републиканец, не е толкова отдаден на консервативната идея.

“Той е от тези хора, които предпочиташ за компания за бира след работния ден”, допълва адвокатът на Марта Стюарт Робърт Морвильо.

Доказателство за непримирими позиции на работното място е и отказът му през 2004 г. да подпише програма за подслушване на печално известната Агенция за национална сигурност, докато замества Ашкрофт, който е в отпуск по болест.

Близки на шефа на ФБР го описват като отдаден на семейството си - Коми е женен за съпругата си Патрис, с която имат 5 деца - между 16 и 28-годишни. По същия начин, по който се отказва от Републиканската партия, когато поема бюрото, по-рано той се присъединява към Обединената методистка църква и дори преподава в неделни училища. Открито се обявява в подкрепа на еднополовите бракове и е яростен противник на расовата дискриминация. Единственият му сериозен гаф е, когато, без да иска, предизвиква дипломатически скандал с Полша, на която приписва участие в холокоста. След това се извинява на посланика на Варшава.

 

Между чука и наковалнята

Намесил ли се е Джеймс Коми в президентската кампания в САЩ или не, тепърва предстои да бъде решено, вероятно от сенатска комисия. Едно обаче е сигурно - ако не беше обявил подновяването на разследването на личната електронна поща на Хилъри Клинтън, той щеше да бъде обвинен от противниковия лагер на Доналд Тръмп в... намеса и умишлено прикриване на важна информация, което индиректно би дало точки за кампанията на демократите. А при това положение след изборния ден ситуацията щеше да е далеч по-сложна с истински риск от въвличане на страната в политическа криза.

 

За него

Той е честен и принципен

Директорът на ФБР е честен, принципен и има добър характер. Не вярвам, че Джеймс Коми умишлено се опитва да повлияе на изхода от президентските избори. Не вярвам и че тайно крои планове в подкрепа на някой от кандидатите или на определена политическа партия. Няма да критикувам или да защитавам решението му публично да обяви подновяването на разследването срещу Клинтън. В момента е в трудна позиция, но ще има възможност да се защити след обвиненията на много правни експерти.

Барак Обама, президент на САЩ

Порядъчен и смел

Джеймс Коми е порядъчен човек. Имаше смелостта да преодолее политическия натиск и да възобнови разследването на Хилъри Клинтън, с което разтърси президентската й кампания. Успя да издържи на съпротивата на тези, които искаха да я защитят от криминално преследване. Коми трябва да продължи да бъде твърд и да преследва справедливостта.

Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ

Добър човек, допуснал грешка

Работил съм с Джеймс Коми и го познавам добре. Заради това ми е трудно да казвам мнението си за него. Той е почтен и честен човек. Уважавам го. Но и добрите хора допускат грешки. А в неговия случай той допусна една много сериозна. И сега е негов дълг да разсее съмненията, които създаде преди изборния ден. От него зависи да поправи тази грешка - не в името на политически кандидат или кампания, а за да защити нашата правосъдна система и да служи по най-добър начин на американския народ.

Ерик Холдър, бивш главен прокурор на САЩ

Време е да си ходи

Очевидно Джеймс Коми се е паникьосал от непрестанните твърдения на Доналд Тръмп, че разследването на личната поща на Хилъри Клинтън е “компрометирано”, което го накара да направи глупавото си изявление. Изглежда, че окопалият се директор на ФРБ, който е забравил как правилно се провежда разследване, трябва да подаде оставка.

Пол Калън, правен анализатор на Си Ен Ен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения