Джеймс Матис - Бесният монах

О.р. генерал Джеймс Матис, известен с прякора Бясното куче, бе номиниран от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп за бъдещ шеф на Пентагона. Той обаче има и още един прякор - Воинът монах, който заклетият ерген Матис получава заради безкрайната си отдаденост на военната служба.

Новият ръководител на Пентагона ще получи в наследство безброй предизвикателства от предишните администрации, които въвлякоха най-голямата военна машина в света в множество конфликти. Налице са и известни разногласия между Джеймс Матис и Доналд Тръмп, който макар да е завършил военно училище, е новак в политиката. Ако назначаването на Матис бъде потвърдено от Конгреса, той вероятно ще се опита да възпрепятства затоплянето с Иран, за което са на сходни позиции с бъдещия президент. Но докато Тръмп се изказва ласкаво за Владимир Путин, Матис смята, че основната цел на руския лидер е да разбие НАТО на парчета. Генералът критикува действията на Русия в Украйна и Сирия.

Джеймс Н. Матис е роден на 8 септември 1950 г. в Пулман, щата Вашингтон. За семейството му е известно само името на майка му - Лусил Матис. През 1968 г. завършва гимназия в съседния град Ричленд и веднага след това се записва в корпуса на морската пехота. Междувременно се дипломира като бакалавър по история в Централния вашингтонски университет и е повишен в подпоручик. Негови колеги го описват като интелектуалец с библиотека от над 7000 заглавия, като свободно цитира Сун Цзъ, генералите Грант и Патън, Библията. Популяризира и мотото на морските пехотинци: “Няма по-добър приятел, няма по-лош враг”. По-късно в битка винаги носел трактата “Към себе си” на римския император Марк Аврелий.

Бързо се издига до капитан, след което е повишен в майор, а във войната в Персийския залив през 1990 г. вече е полковник и оглавява батальон, който взема активно участие в освобождаването на Кувейт. Службата му логично продължава с участие в Афганистан, където ръководи бригада, и до повишаването му в бригаден генерал. Именно в този конфликт Матис си извоюва славата на истински пример за подражание и вдъхновение, като спи на първа линия в окопите въпреки студа и отказва услугите на адютант, който да се грижи за дрехите и храната му. Тогава става известен и става обект на критики заради думите му: “Страхотен кеф е да убиваш талибани, които бият жените си и нямат никакво достойнство.”

Вече генерал-майор, през май 2003 г. командва Първа дивизия на корпуса на морската пехота при инвазията в Ирак. Яростната битка срещу иракски екстремисти във Фалуджа му спечелва прякора, който не харесва - Бясното куче. Предпочита бойното си име - Хаос. Очаквано конфликтът не минава без цивилни жертви. Матис нарежда бомбардировка над предполагаемо убежище на терористи, която остава в историята като клането в Мукарадиб заради смъртта на десетки иракчани по време на сватба.

С годините Матис се доказва като представител на онази рядка порода военни, които са женени за службата (с тази слава идва и прякорът Монахът воин), но дори на бойното поле не забравят какво е чест. Известен е и като яростен противник на армейската бюрокрация и на търтеите в Пентагона, които не са помирисвали истинска война. Казват, че умее да налага волята си както на редници, така и на крале или президенти. Особено ако от тях зависи успехът на бойната мисия.

През 2007 г. е повишен до 4-звезден генерал и поема съвместното командване на видовете въоръжени сили на САЩ, а скоро след това президентът Барак Обама го номинира за командващ Централното командване, в чиято зона на отговорност влизат Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия. Администрацията обаче се държи предпазливо с него, защото го смята за склонен към конфронтация с Иран. През 2013 г. Бясното куче се оттегля от армията и става консултант в частния отбранителен сектор. Докато не е официално посочен от Тръмп за шеф на Пентагона на 6 декември т.г.

“Бъди любезен, бъди професионалист, но имай план да убиеш всеки, когото срещнеш”, е сред най-запомнящите се фрази на Матис.

Конгресът може

да се окаже спънка

За Джеймс Матис може да се окаже трудно одобряването му от Конгреса, тъй като в настоящия закон, приет непосредствено след Втората световна война, е посочено, че министърът на отбраната не трябва да бил на активна военна служба през последните 7 години. А Матис се оттегля от армията на 22 май 2013 г. и мнозина демократи вече се изказаха против назначаването му. Но Тръмп може да се позове на прецедента с президента Хари Труман, който посочва генерал Джордж Маршал за шеф на Пентагона. Именно той е авторът на плана “Маршал”, който му носи Нобелова награда за мир и го превръща в единственият US военен, получил престижното отличие.

ЗА НЕГО

Много велик генерал

Нашият избор за министър на отбраната е много, много велик генерал - Бясното куче Матис. Той е най-добрият. Казват, че Джеймс Матис най-много се доближава до ген. Джордж Патън (един от водещите командващи US армията във Втората световна война - б.а.). Много се впечатлих, когато го срещнах. Истински генерал на генералите.

Доналд Тръмп,

новоизбран президент на САЩ

Вдъхва възторг в подчинените си

Имам привилегията да познавам Джеймс Матис от много години. Той е един от най-добрите военни на своето поколение и уникален лидер, вдъхващ рядък възторг в своите войници. Ясно осъзнава колко много са предизвикателствата пред Пентагона, американската армия и нашата национална сигурност. Америка ще има късмет генерал Матис отново да й служи.

Джон Маккейн, сенатор републиканец и бивш кандидат за президент

Уважавам го,

но съм против назначаването му

Дълбоко уважавам военната служба на генерал Матис. Но съм против назначаването му за шеф на Пентагона. Цивилният контрол върху нашата армия е фундаментален принцип на американската демокрация и аз няма да гласувам за изключение от това правило.

Кирстен Джилибренд,

сенатор демократ

Впечатляващ дипломат с чувство за хумор

Работил съм малко с Джеймс Матис и мога да кажа, че Бясното куче изобщо не е подходящ прякор. Той е впечатляващ дипломат със сериозен интелект. Не е от онези горещи глави, свили юмруци и едвам удържащи се да не се впуснат в боя. Матис е спокоен, има изключителен контрол и лесно може да се надсмее над себе си. Но никой не го приема лековато.

Томас Туджендхат,

британски депутат и бивш военен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети