Джеймс Матис: Основните заплахи срещу САЩ започват с Русия

Номинираният за министър на отбраната на САЩ пенсиониран генерал от морската пехота Джеймс „Лудото куче“ Матис заяви пред Сената на страната по време на встъпителното си изслушване, че подкрепя взаимодействие с Русия, но и че Кремъл „представлява основна заплаха за САЩ, предаде Breitbart, цитирана от "Фокус".

„Основните заплахи за САЩ започват с Русия и те включват всяка страна, която се опитва да заплашва околните държави чрез насилие, оръжия за масово поражение или чрез необичайни методи. Същевременно ние сме в епоха, в която трябва да отбиваме заплахата на тероризма“, заяви той. На въпрос относно руската намеса в Сирия ген. Матис заяви, че „напълно съм за намесата, но трябва да признаем реалността - Русия намали броя на сферите, където можем да общуваме и сътрудничи и увеличи броя на сферите, където трябва да се противопоставяме“, добави той.

Пенсионираният генерал посочи, че Русия и Китай са „големи предизвикателства“ пред САЩ. „Когато идентифицираме сферите, където не можем да си сътрудничим, ние трябва да се изправим срещу поведението на Русия и да се защитаваме, ако тя реши да действа срещу интересите ни. Предизвикателствата , които Русия представлява включват притеснителни послания от Москва, свързани с използването на ядрено оръжие, нарушения на договори и използване на тактики от хибридната война, за да се дестабилизират други държави, както и участие във хакване и информационна война“, посочи той.

„Подкрепата към НАТО ще е в основата за справянето с тези предизвикателства и ние ще се нуждаем от обща стратегия, която да засили Алианса и да подготви Пентагона да се противопостави и на традиционни и на нововъзникващи се заплахи“, добави ген. Матис, който посочи, че руският президент Владимир Путин е избрал да бъде стратегически конкурент на САЩ.

„Ние общувахме с Русия дори и по време на най-тъмните дни на Студената война и смятам, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп ще си взаимодейства с Русия и Сега. Общуването трябва да служи за постигането на националните цели“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия