Джеймс Матис: Изстреляната балистична ракета от КНДР не е заплаха за САЩ

Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви в петък, че изстреляната по-рано севернокорейска балистична ракета не представлява заплаха за САЩ, предаде Ройтерс.

Матис е разкрил пред репортери в Пентагона, че в момента все още тече анализът на последното изстреляно от Пхенян устройство, но „за сега е ясно, че (ракетата) не представлява кадърна заплаха“.

В края на ноември Северна Корея извърши успешен тест на нова междуконтинентална балистична ракета, която според Пхенян и някои експерти има възможностите да достигна Вашингтон. Някои специалисти обаче изразиха мнението, че устройството не разполага с техническите характеристики да пренесе ядрена глава до целта си, докато други се усъмниха в качеството на насочващите системи.

Матис заяви, че не вижда причини да се засилват военните позиции спрямо Иран. Това се случва ден след като постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли обвини Техеран, че подкрепя бунтовниците-хути в Йемен.

На въпрос дали смята, че действията на Иран изискват ответна реакция от САЩ, Матис заяви, че „поне военно, не“. „Това е причината реакцията да бе на Ники Хейли, а не на някой от генералите ни“, допълни той. „Усилията да се разкрие пред света какво крои Иран са дипломатически“, смята той.

Същевременно министърът разкритикува Иран заради това, че подкрепя режима на Башар Асад в Сирия „въпреки, че той избива собствените си хора в индустриален мащаб“ и заради това, че подкрепя ливанската шиитска групировка „Хизбулла“. „Това, което Иран прави е незаконно, допринася за смъртта на невинни“, допълни той.

„Да се разкрие какво прави Иран е здравословно за международната общност, за да знае какво става“, убеден е Матис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят