Джеймс Матис: Убийството на Джамал Хашоги подкопава стабилността в Близкия Изток

Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е подкопало стабилността в Близкия изток. В изказването си на конференцията за сигурността в Бахрейн, Матис подчерта, че Вашингтон ще вземе мерки срещу отговорните за убийството.

"Предвид общия ни интерес в запазване на мира и зачитането на човешките права не можем да не сме притеснени от убийството на Джамал Кашоги в дипломатическа мисия. Както каза и държавният секретар Помпейо, Съединените щати не толерират подобни безкрупулни действия, за да замълчи господин Хашоги чрез насилие. Всяка нация, която не зачита международните норми и закони подкопава регионалната стабилност в момент, когато има най-голяма нужда от такава."

Матис каза още, че отношенията между Съединените щати и Саудитска Арабия няма да се променят. Това беше и позицията на саудитския външен министър Адел ал-Джубейр, според когото връзката между Вашингтон и Рияд е "непоклатима". Джубейр също изрази съжаление за "истерията" в медиите относно смъртта на Хашоги.

"За съжаление, в медиите избухна истерия относно вината на Саудитска Арабия преди разследването да приключи. Но ние молим хората да изчакат, да осмислят резултатите от разследването и тогава да решат дали то е сериозно или не."

Джубейр обеща пълно и щателно разследване и изправяне пред правосъдието на отговорните за убийството на Хашоги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток