Джеки Чан - Тигърът от Изток

След 200 филмови роли и 50 години в развлекателната индустрия големият майстор на невъзможните каскади и благия хумор Джаки Чан най-накрая бе удостоен с почетна награда “Оскар” за своя принос към седмото изкуство. Джаки Чан е най-могъщият и успешен културен износ на Хонконг и един от най-прочутите мъже на планетата. Неговото име отдавна е запазена марка за невероятния му талант и стоманен характер.

Чан е виртуоз в бойното изкуство кунгфу и заедно с легендарния Брус Лий е един от най-важните популяризатори на този стил в целия свят. Джаки играе в киното още от дете, прави няколко роли през 60-те, а през 70-те се утвърждава като една от големите звезди в Хонконг с иконични изяви в жанрови шедьоври като “Китаецът сваля веригите си”, “Легендата за пияния майстор”.

През 90-те той пробива и в Холивуд с американски тупалки като “Първият удар на Джаки Чан”,”Сблъсък в Бронкс” и най-вече с изключително касовата поредица “Час пик”, в която Чан си партнира с комика Крис Тъкър.

Джаки има свои звезди на Алеята на славата в Холивуд и Авенюто на звездите в Хонконг.

Той е културна икона на няколко континента, бил е герой и вдъхновение на множество поп песни, комикси, рисувани поредици и видеоигри. Малцина знаят, че Чан има школуван оперен глас и е музикална звезда в стиловете китайски кантпоп и мандпоп. Чан е издал десетки албуми и често пее песните в своите филми.

След 50 успешни години в киното състоянието на Джаки се оценява на повече от 350 милиона долара.

Чан се ражда в семейството на Лий-Лий и Чарлз Чан. Китайското му име е Чан Кун-сан, което означава “роден в Хонконг”. Преди да вземе западното име Джаки, той бива познат под различни други прякори.

Тъй като бил тежко бебе, майка му му дала прякора Пао Пао. Когато учил в Оперното училище (заедно със Само Хънг и Иъйн Биао), бил известен като Иъйн Ло в знак на уважение към своя учител Уй Джим-Иъйн. В ранната си кариера на каскадьор и актьор е известен като Чен Иъйнг Лънг (или Чен Иъйн Лънг). Друг негов известен прякор е Големия брат.

За своите милиони почитатели по света Джаки Чан е посланик на хумора и екшъна, на силната воля и хуманизма. Една от най-симпатичните суперзвезди в епохата на холивудска суета и фалш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети