Джема Грозданова: Украйна има подкрепата на международната общност

В рамките на посещението в Украйна 19 - 22 ноември 2018 г. в качеството си на докладчик на Съвета на Европа председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещна с председателя на Върховната Рада на Украйна Андрей Паруби.

За няколко години Украйна направи много в областта на законодателството, свързано с борбата с корупцията и с децентрализацията на местната власт. Висока оценка получиха последните промени в Конституцията през 2016 г., които са свързани с правосъдната реформа. Андрей Паруби информира, че приоритет в бюджета за 2019 г. са средствата за отбрана предвид външната заплаха за сигурността на страната.

В Съвета на Европа мнозинството държави подкрепят санкциите срещу Русия след анексирането на Крим, други настояват за компромис, въпреки че тези действия представляват нарушаване на международното право.

„Украйна има подкрепата на международната общност и следва да има самочувствието за извършване на промените, свързани със сближаване на стандартите на Съвета на Европа и ЕС.“, подчерта Джема Грозданова. Тя изрази надежда, че предстоящите през 2019 г. президентски и парламентарни избори няма да забавят законодателния процес.

Изборът на Украйна за пълноправно членство в ЕС и НАТО е ясен. Очаква се това да бъде записано и в Конституцията на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България