Джереми Хънт: Излизането от ЕС ще е грешка, за която ще съжаляваме поколения напред

Джереми Хънт

Излизането от Европейския съюз без споразумение ще бъде „грешка, за която ще съжаляваме поколения напред“, заяви министърът на външните работи на Великобритания Джереми Хънт, цитиран от „Индипендънт“.

Той заяви, че Брекзит без споразумение би „променило неизбежно британските нагласи към Европа“, само ден след като външният министър на Латвия заяви, че подобен сценарий има 50:50 шанс да се случи.

Британската медицинска асоциация също предупреди, че напускането на Блока без споразумение ще бъде „катастрофа“ за Националната здравна система.

Коментарите на Хънт идват от негово интервю за „ITV News“, след среща с холандския външен министър като част от тридневна обиколка на северна Европа.

На въпрос дали прави опит да представи правителствения план за Брекзит като някакъв вид ултиматум, Хънт отговори: „Не, но това е рамка, върху която смятам че ще бъде постигната цялостна сделка и съм бил в няколко страни и се срещнах със седем външни министри и ще се срещна с още в идните седмици.“

Външният министър разкри и че правителството ще обмисля предложения от ЕС, които изискват приемането на европейското социално и природно законодателство, за да договорят споразумение за свободна търговия.

Обсъждайки риска от недоговарянето на споразумение, Хънт каза: „Ще бъде грешка, за която ще съжаляваме за поколения напред, ако имаме разхвърлян и мръсен развод и неизбено ще променим британските нагласи към Европа“.

Помолен да сравни себе си с подхода на Борис Джонсън като външен министър, той заяви: „Мисля, че ролята на външен министър е да обикаляш столиците и да посочваш, че последиците от недоговаряне на споразумение са дълбоки по отношение на нашето приятелство и сътрудничество с чуждестранните страни сред широк спектър от сектори“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа