Джеръми Корбин официално подкрепи провеждане на нов референдум за Брекзит

Лидерът на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин официално подкрепи провеждане на нов референдум за Брекзит. Това стана, след като депутатите отхвърлиха снощи неговия алтернативен план и подкрепиха стратегията на Тереза Мей за Брекзит, но само след като тя обеща, че ако нейната сделка бъде отхвърлена на 12 март, депутатите ще гласуват дали страната да излезе от ЕС без сделка и евентуално за отлагане на Брекзит, съобщава БНР.

Съвсем доскоро Джеръми Корбин не желаеше да подкрепи преобладаващото мнозинство в неговата партия в искането на нов референдум. По тази причина дори някои депутати напуснаха Лейбъристката партия. Така че изявлението на лидера несъмнено е повратен момент в политиката на партията като цяло. Корбин обаче заяви, че продължава да държи на всички останали опции за решаване на кризата, сред които са и предсрочни избори.

„Ако торите не чуват какво им казваме, тогава нямаме друга опция, защото парламентът ще бъде блокиран. Така че няма да имаме друг вариант освен да оказваме натиск вземането на решение да върнато обратно на народа. Нещата в крайна сметка са много прости: или има сделка, която лейбъристите депутати могат да подкрепят или настояваме за обществен вот“, коментира Алисън Макгавърн, депутат от Лейбъристката партия и привърженик на кампанията „Гласът на народа“.

Очаква се лейбъристите да внесат в парламента процедура за гласуване за провеждането на втори референдум след като депутатите се произнесат по сделката на Тереза Мей на 12 март. Несъмнено британските депутати са изправени пред три исторически гласувания през март - първо, сделката на Мей, след това, ако тя бъде отхвърлена - дали да се излезе от ЕС без сделка, и ако и това бъде отхвърлено - тогава за отлагане на Брекзит. Между другото се появиха спекулации, че ако Тереза Мей постигне напредък в преговорите вотът по нейната сделка може да бъде проведен и по-рано от 12 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят