Джефри ван Орден – Доктор хонорис кауза на УниБИТ

На тържествена церемония в Университета по библиотекознание и информационни технологии – София, британският евродепутат и генерал Джефри ван Орден беше удостоен със званието „Доктор хонорис кауза”. На събитието, състояло се в зала „Тържествена” на 27 юни 2018 г., присъства делегация от 22 представители на Европарламента, сред които бяха: Саид Камал – съпредседател на Групата на европейските консерватори и реформисти, евродепутатите Николай Бареков, Джон Флек, Анна Фотига, баронеса Мубарак, Козма Золотовски, както и Пламен Бончев – генерален директор на „Глобални въпроси” в Министерство на външните работи на Р България.

Събитието се водеше от проф. д-р Мариела Модева, а връчването на регалиите на УниБИТ беше осъществено от проф. д-р Ирена Петева – зам.-ректор. Прозвучаха националните химни на България и Великобритания, а в своето академично слово сър Джефри ван Орден отбеляза: „За мен е голяма чест да бъда сред вас и да получа званието „Доктор хонорис кауза”. Обичам вашата страна, радвам се на развитието и големите ви постижения! Ще ви насърчавам и за в бъдеще по вашия път – нека изучаваме историята и съобразяваме нейните уроци. Ние, в групата на европейските консерватори, приветстваме промените през последните 28 години и вярваме, че с вашето правителство вървим напред. Младото поколение няма спомени от войните или от комунизма. Но не трябва да забравяме, че те са съществували. Нека свободата бъде голямата задача на всяко поколение!”

Проф. д-р Иванка Павлова представи биографията на сър Джефри ван Орден: „Той е един от архитектите на Европейския съюз и Европейския парламент във вида, в който ги познаваме днес. Той е учредител на Групата на Европейските консерватори и реформисти и първи президент на тинк-танк реформистката фондация „New Direction”. Основание за удостояването му с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на УниБИТ е и заслугата му за присъединяването на България към голямото семейство на Европейския съюз. Забележителна е биографията на този интелигентен военен командир, политик и дипломат. Роден е през 1945 г. в град Ватерловил, Великобритания. Завършва училище за кадети, след което през 1964 г. е зачислен към разузнавателните части на Британската армия. Млад, само на 27 г., той вече е награден с рицарски орден на Британската империя. До 1985 г. служи в кралската армия, след което поема ръководството на британските части в Берлин. В периода от 1991 до 1994 г. е Изпълнителен секретар на Международните военни части на НАТО в главната квартира на пакта в Брюксел. От 1995 до 1999 г. е главен представител на Европейската комисия по отбрана и сигурност. От 1999 г. до сега е член на Европейския парламент. Връзката му с България стартира още в първия му мандат в Европейския парламент, когато е определен за докладчик за напредъка на България в процеса по членството ѝ в Европейския съюз. Джефри ван Орден винаги е имал изключително позитивно отношение към българския народ. Многократно е проявявал високите си дипломатически умения, за да защити българския национален интерес.

Със съжаление трябва да признаем, че редица проблеми, маркирани от Сър Джефри ван Орден преди близо двадесет години, все още не са решени. И сега, 11 години след приемането ни в ЕС, ние имаме нужда от неговите съвети, възгледи и експертност. Защото помощта е добродетел, свързвана с приятелството. А г-н Джефри Ван Орден е един от най-големите приятели на България. От днес той е най-големият приятел на УниБИТ!”

Своето послание към България Джефри ван Орден написа в Почетната книга на УниБИТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини