Джигитите с 2-3 пъти по-скъпа Гражданска

Шофьорите, които причиняват катастрофи на пътя, ще плащат 2-3 пъти повече за задължителната застраховка “Гражданска отговорност”.

Консултантът по въвеждането на системата бонус-малус за застраховката Ърнст енд Янг представи в Комисията за финансов надзор окончателния си доклад. В него консултантът е разработил 11 възможни сценария за система бонус-малус в България, както е предложил и голям брой фактори, които да бъдат взети предвид при определянето на цените на полицата. Основната разлика между вариантите е с колко да бъде завишена цената за шофьорите, които правят нарушения. Като това определя и с какъв процент ще падне цената за изрядните на пътя. В повечето варианти се предвижда поскъпване с 2-3 пъти, ако шофьор причини няколко катастрофи.

За най-изрядните шофьори пък ще има намаление на цената, което може да стигне до 50% при няколко поредни години без нарушение. Въпрос на целесъобразност е кой от вариантите да бъде избран, коментират от КФН. Обсъждането на вариантите ще продължи още няколко месеца.

Представените в КФН варианти предвиждат и различно завишаване на цената на полицата за различните нарушения на пътя. По-скъпа ще бъде застраховката “Гражданска отговорност” и за шофьорите, които имат глоби от КАТ за нарушения, които повишават риска от катастрофа, като например шофиране след употреба на алкохол или с превишена скорост, отнемане на предимство и неправилно изпреварване.

Нарушенията ще бъдат разделени в шест категории като в първата ще влизат най-леките, а в последната - най-тежките, които може да доведат до 250% завишение на цената на застраховката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България